Как да създаваме и четем „Бележки“ в уеб страници?

Google експериментира с нов и бърз начин за създаване и четене на „Бележки“, които съдържат полезни съвети към статия или тема както от експерти, така и от обикновени хора. Програмата извежда и индексира уеб страници, за да насочва хората към правилния отговор на техния въпрос.

Сега Featured Snippets Google разполага с директни цитати в горната част на страницата с резултати. Търсенето вече ще показва видеоклипове, изображения и публикации, които хората са споделили в дискусионни табла, сайтове за въпроси и отговори, и социални медийни платформи като част от перспективите на новия раздел. Вече е наличен за мобилни устройства. Съвсем скоро ще се появи и за настолни компютри.

Компанията иска да експериментира, като даде на хората начин да споделят знанията си от първа ръка директно в Търсене.

Оказва се, че потребителите се интересуват от това, което хора като тях споделят за дадена уеб страница. Бележките са проектирани да работят ръка за ръка със съществуващо съдържание в мрежата, като добавят нови значения към наличните резултати.

Под повечето резултати от търсенето ви в Google разполагате с бутони за „Добавяне на бележка“ и „Бележки“. Последният отваря мрежа от тези статични истории, които са подобни на това, което бихте намерили в Instagram и Snapchat.

Бележки за търсене в Google

Когато преглеждате бележка, можете да я харесвате, споделяте и запазвате за по-късно, както и да я докладвате на Google за преглед. Компанията използва алгоритмични защити и човешки преглед, за да се увери, че Notes са полезни и безопасни. Google класира всяка бележка към дадена уеб страница въз основа на нейната уместност спрямо думата за търсене.

Когато създавате бележка, можете да добавяте текст, изображения или стикери. Налични са няколко фона и възможност за регулиране на цвета. Предстояща функция ще ви позволи да добавите генерирано от AI изображение към бележката. Ще можете да публикувате само за съществуваща статия и Бележките няма да разполагат с връзки.

Що се отнася до издателите, Google не се опитва да замени съществуващото съдържание и разглежда бележките като допълнителна помощ и пояснение към основната статия. Компанията ще предостави на собствениците на сайтове достъп до бележките за тяхното съдържание.

Обратна връзка

Google ще търси обратна връзка, за да види как хората използват новите възможности. Междувременно компанията ще ви позволи да следвате търсения, за да получавате актуализации, когато има нова и полезна за вас информация. Можете да бъдете предупреждавани чрез известие от приложението Google, както и чрез резултати от търсенето в Discover. В последната емисия ще видите термина/заявката, за която сте се абонирали, да се показва в мини лента за търсене.

В допълнение към Perspectives на работния плот, Google вече ще показва нова информация в резултатите от търсенето, която носи данни за отделния създател. Това включва социален статус и брой на последователите.