Учените разработват пейсмейкър, който се разтваря в тялото

Технологията успешно може да се използва за пациенти, които се нуждаят само от временна помощ за регулиране на сърдечния ритъм. Първият пейсмейкър е имплантиран през 1958 г. Оттогава насам милиони хора са се възползвали от устройствата. Но докато някои хора се нуждаят от постоянни пейсмейкъри, други имат нужда от тях само няколко дни или седмици.

Ако пейсмейкърите се използват за временни периоди, възникват редица проблеми. В това число и този за отстраняването им през кожата. Това може да подложи пациента на риск от инфекция. Външната система за захранване и контрол може случайно да се измести и сърдечната тъкан да се увреди.

Да избягаме от проблема

Изследователи са разработили пейсмейкър без батерии, който може да се имплантира директно върху повърхността на сърцето. Той също така се абсорбира от тялото, когато вече не е необходим. Устройството ще струва около 100 долара и е без кабели. Може да бъде контролирано и програмирано извън тялото.

Новият пейсмейкър е тънък, гъвкав и тежи по-малко от половин грам. Изработен е от материали, като магнезий, волфрам, силиций и полимер, известен като PLGA. Всички те са съвместими с тялото. Определени химически реакции им позволяват да се разтварят и абсорбират с течение на времето.

Как ще изглежда?

Устройството, което наподобява малка тенис ракета, се захранва от безжична технология. При нея радиочестотната мощност от външно устройство се изпраща към приемник в пейсмейкъра. Там тя се преобразува в електрически ток, който се използва за регулиране на сърцето. Подобна технология се използва в приложения като безжично зареждане на смартфони и електрически четки за зъби.

Екипът изпробва джаджата при сърца на мишки и зайци, както и в части от човешко сърце. Участвали са също живи кучета и плъхове. Работата при кучетата показа, че системата може да генерира трансфер на енергия, необходима за устройството.

При плъховете устройството работи в продължение на четири дни. Със сканиране след две седмици е установено, че е започнало да се разтваря. На седем седмици вече не се вижда при сканиране.

Екипът каза, че могат да променят дебелината на веществото, което обхваща електронните материали, за да приспособят времевия мащаб, в който устройството работи и се разпада, за да отговаря на различни нужди.

Широко приложение в медицината

Иновативното изобретение може да бъде полезно за някои пациенти след сърдечна хирургия, които развиват временен проблем с електрическата проводимост на сърдечния ритъм. Нужни са допълнителни тестове, за да се установи, че е безопасно и ефективно, но ако това се окаже така, то може да предотврати ненужното поставяне на постоянни пейсмейкъри.