Навлизаме в нов етап при изследването на космоса

Експеримент на борда на марсохода на НАСА Mars Perseverance за първи път извлича кислород от въглероден диоксид в извънземен свят. Основният етап е важно доказателство за концепцията на по-модерни технологии, които ще са необходими за подпомагане на човешкото изследване на червената планета в бъдеще.

Mars Oxygen In-Situ Resource (MOXIE) е с размерите на кутия за обувки и е разположен в предната част на рамката на Perseverance. MOXIE изсмуква марсиански въздух, който е 96% въглероден диоксид, загрява го до около 800 °C и отделя кислородните атоми, използвайки процес, наречен електролиза на твърд оксид.

5 грама кислород

Учените от десетилетия са нетърпеливи да демонстрират производство на кислород на Марс, но MOXIE е първият експеримент, който всъщност е стигнал до червената планета. През април тази дългогодишна мечта стана реалност, тъй като MOXIE успешно произведе около пет грама кислород. Това е достатъчно, за да поддържа астронавт жив за 10 минути.

Вече е прескочена първата критична стъпка към превръщането на въглеродния диоксид в кислород на червената планета. Резултатите от тази технологична демонстрация са пълни с обещания, докато вървим към целта си един ден да видим хора на Марс. Кислородът не е необходим единствено за поддържане на живота. Ракетното гориво също зависи от него, а бъдещите изследователи ще се нуждаят от производството на гориво на Марс, за да преминат пътя обратно до вкъщи.

До този момент обемът на кислорода, необходим за задвижване от Марс към Земята, далеч надхвърля обема, необходим за поддържането на човешки живот. Връщането на екипаж от марсианската повърхност ще отнеме около 25 метрични тона кислород. Това е около 25 пъти повече, отколкото е необходимо на екип от астронавти при престой на Марс за една година.

Проблеми и решения

Пътуването до Марс с екипаж би било изключително сложно, опасно и скъпо начинание, принуждаващо планиращите мисии да оптимизират ограниченото пространство и наличното тегло. Би било много по-икономично, ако този ключов газ се произвежда на повърхността на Марс, отколкото да се изтеглят 25 метрични тона кислород от Земята и да се пренесат през минимум 54,5 милиона километра до там.

MOXIE ще продължи да тества способностите си за производство на кислород през следващата марсианска година. Това е период от 687 дни, като потенциално ще постигне своя пиков добив от 10 грама кислород за един час. Въпреки че това е само технологична демонстрация, тя проправя пътя за по-сложни експерименти, които в крайна сметка могат да подкрепят първите човешки мисии до други планети.