Етикет може да разкрие с перфектна точност дали даден артикул е истински или фалшив

Преди няколко години изследователи от Масачузетския технологичен институт изобретиха криптографски идентификатор. Той е няколко пъти по-малък и значително по-евтин от традиционните радиочестотни тагове (RFID). Последните често се поставят върху продукти, за да се провери тяхната автентичност.

Сега той предлага подобрена сигурност спрямо RFID, като използва терахерцови вълни. Те са по-малки и имат много по-високи честоти от радиовълните. Някои фалшификатори отлепват етикети от оригинални артикули и ги поставят към фалшиви. Системата за удостоверяване трябва да е по-мъдра.

Изследователите са преодолели тази уязвимост на сигурността, като използват терагерцови вълни, за да разработят идентификационен етикет против подправяне. Той носи предимствата да бъде малък, евтин и сигурен.

Уникален подход

Учените смесват микроскопични метални частици в лепилото, което залепва етикета към предмет. След това използват терахерцови вълни, за да открият уникалния модел, който тези частици образуват върху повърхността му. Подобно на пръстов отпечатък, този случаен модел на лепило се използва за удостоверяване на артикули.

Металните частици по същество са като огледала за терахерцови вълни. Ако разпръснем купчина огледални парчета върху повърхност и след това я осветим със светлина, в зависимост от ориентацията, размера и местоположението на тези огледала, ще се получат различни отразени модели. Ако етикетът се отлепи и залепи отново, моделът се унищожава.

Удобен размер

Изследователите създават захранван със светлина етикет против подправяне, който е с размер около 4 квадратни милиметра. Те демонстрират модел на машинно обучение, който спомага за откриване на подправяне чрез идентифициране на пръстови отпечатъци с подобен модел лепило. При него се наблюдава повече от 99% точност.

Иновативният етикетът е много евтин за производство. Той може да бъде внедрен в масивна верига за доставки. Неговият малък размер позволява да се прикрепи към предмети, които са твърде дребни за традиционните RFID.

Предотвратяване на подправяне

Вместо удостоверяване на етикета, по-добро решение за сигурност е удостоверяването на самия елемент. За да се постигне това, изследователите насочват лепилото към интерфейса между етикета и повърхността на артикула. Етикетът против подправяне съдържа серия от миниатюрни прорези, които позволяват на терахерцовите вълни да преминават през него и да достигат микроскопичните метални частици, които са били смесени в лепилото.

Терахерцовите вълни са достатъчно малки, за да открият частиците, докато по-големите радиовълни няма да имат достатъчно чувствителност, за да ги видят. Освен това използването на терахерцови вълни с дължина от 1 милиметър позволяват на изследователите да направят чип, който не се нуждае от по-голяма антена извън него.

След като преминат през етикета и достигат повърхността на обекта, терагерцовите вълни се отразяват или разсейват обратно към приемник за удостоверяване. Как тези вълни се разсейват обратно зависи от разпределението на металните частици, които ги отразяват.

Изследователите поставят множество слотове върху чипа, така че вълните да достигат различни точки на повърхността на обекта, улавяйки повече информация за произволното разпределение на частиците. Невъзможно е подобни отговори да се дублират.

Доставчикът ще направи първоначално четене на етикета против подправяне, след като бъде залепен върху предмет. Тези данни ще се съхранят в облака и ще се използват по-късно за проверка.