Учените изобретиха нова маска, която свети при излагане на коронавирус

Изследователи от Япония са разработили маска за лице, която свети под ултравиолетова светлина. Това се случва, когато е изложена на вируса, който причинява COVID-19. Това може да е най-горещият нов аксесоар, с който да се похвалят модните привърженици.

В опитите си да ни защитят от нашумялата опасност, изследователи от цял свят се надпреварват да изобретяват нови джаджи, които да предпазват, предупреждават или диагностицират болестта. До колко всяка една от тях действително носи полза, само времето ще ни покаже.

Сега екип от университета в Киото създаде иновативна маска, за да даде на носещите я бърз и лесен начин да разберат, ако са се заразили с вируса. Учените се надяват да получат одобрение от правителството за иновацията и да започнат масово производство и продажба през текущата година.

Маски и щраусови яйца

Доказано е, че щраусовите яйца могат да произвеждат различни антитела, които успешно се борят с COVID. Имайки предвид това, екипът създаде специален филтър за маска, който е напръскан с флуоресцентно багрило, съдържащо антитела, извлечени от щраусови яйца. Ако влезе в контакт с вируса, замърсените зони на филтъра ще светят ярко под UV светлина.

Тъй като е възможно масово производство на антитела от щрауси на ниска цена, екипът от изследователи възнамерява да превърне идеята в лесен комплект за тестване, който всеки може да използва. Именно така един от авторите на изследването е открил, че е болен от ковид.

За да получи първоначални резултати, екипът проведе експерименти с 32 души, заразени с вируса, на които бяха раздадени специалните маски. Те открили, че приспособленията светят под UV лъчи, но постепенно избледняват в продължение на 10 дни, тъй като вирусният им товар намалява.

Допълнителни тестове

Необходими са повече тестове, преди да може маската да се изпрати за одобрение от правителството. Сега изследователите се надяват да разширят експеримента си до 150 пациенти с коронавирус.

Възможността бързо да идентифицирате дали имате или не коронавирус е от решаващо значение за борбата с по-лошите последици от пандемията. Тъй като светът продължава да се бори с въздействията от болестта, иновации като тези маски ще допринесат много за овладяването й.