Роботи демонстрират ултра реалистични човешки емоции

Роботиката се развива непрекъснато, както всичко останало и тук предстои да видим неща, които не сме си представяли. Определено би било малко смразяващо да попаднем на робот, който е в състояние да се изразява досущ като човешко същество. Иновацията почти успява да подмами мозъка да мисли, че това което вижда е обладан от човешки дух робот.

Горе-долу такива ще бъдат емоциите, които ще предизвика една базирана в Обединеното кралство компания за роботика. Тя е наречена Engineered Arts и успява да постигне със своя хуманоиден робот Ameca неща, които до скоро бяха част само от научната фантастика. Роботът, който е създала фирмата има сиво лице, което внезапно оживява с човешки изражения.

Противоречиви мнения

Ако подобно устройство се наложи масово с цел, каквато и да било употреба сред обществеността, несъмнено ще предизвика смесени реакции. Според първоначалните впечатления обаче, повечето хора не биха приели едно такова същество спокойно сред себе си.

Компанията производител се опитва да успокои масите, като рекламира че това са просто куп механизми. В тях се включва задвижващ двигател, който успява да постигне реалистичните изражения благодарение на гъвкаво покритие. Всичко е предварително програмирано и роботът за сега е предназначен само за изследване.

Пътят на Амека

Друга част от масите изрази възхищението си и сподели, че намира реакциите на прототипа за изключително очарователни. Дали хората ще се доверят по-лесно на създание, което максимално се доближава до тях самите? Други дори споделиха, че изкуственото лице е съумяло да пресъздаде повече реакции, отколкото самите те биха могли да покажат.

При все, че най-често срещаното сравнение е било с Терминатор, разбира се, все още не можем да прогнозираме крайния изход от това.

На всяка крачка

Роботизирането на нашето ежедневие се оказва неделима крачка от възхода ни в технологично отношение. Все повече се убеждаваме в предимствата на изкуствените домашни помощници, асистентите в колата ни и дори готвачите в ресторантите. В кой момент обаче всички тези създадени от човека предмети ще монополизират живота ни?

Едва ли съществува реална пречка, за да забави подобни технологии. Едно е сигурно. Бихме свикнали с тях, както с всичко останало. Просто ни трябва малко време.