Те могат да помогнат за отглеждането на растения в космоса

След като служи за дом на астронавтите през последните 20 години, Международната космическа станция стана домакин на уникални бактериални обитатели. Тези микроби могат да се окажат полезни. Космическата станция е уникална среда, тъй като от години е изцяло изолирана от Земята, така че са използвани множество експерименти, за да се изследва какъв вид бактерии присъства там.

В нея са открити четири щама бактерии, три от които досега са били неизвестни на науката. Те могат да се използват за отглеждане на растения по време на дългосрочни космически полети в бъдеще. Бактериите от Земята биха могли да бъдат използвани за добив на Луната или Марс.

Ценни находища

През последните шест години непрекъснато се проверяват осем специфични места на космическата станция за наличие на микроби и бактериален растеж. Тези области включват модули, където се провеждат стотици научни експерименти, както и местата, където екипажът се събира за хранене и други поводи.

В резултат на това бяха събрани и проучени стотици проби от бактерии, като хиляда други чакат да се върнат на Земята за анализ. Четирите щама, които изследователите са изолирали, принадлежат към семейство Methylobacteriaceae. Микробите са взети от проби, по време на експедициите на различни екипажи, които са се случвали последователно.

Как ни помагат?

Видовете Methylobacterium са полезни за растенията, като насърчават техния растеж и се борят с различни патогени, които ги засягат. Един от щамовете, Methylorubrum rhodesianum, вече беше известен. Но останалите три са непознати. Чрез генетичен анализ учените успяха да установят, че те са най-тясно свързани с бактериите Methylobacterium indicum.

Изследователите определят щамове като нов вид, наречен Methylobacterium ajmalii. Така те искат да почетат индийския учен за биологичното разнообразие. Мохамад Аджмал Хан почина през 2019 г.

Растения в космоса

Новите щамове може да са биотехнологично полезни генетични детерминанти, които ще подпомогнат растежа на растенията в космоса. За отглеждането на посеви в екстремни места, където ресурсите са минимални, е от съществено значение изолирането на нови микроби, които помагат за насърчаване развитието при стресови условия.

На космическата станция успешно се отглеждат листни зеленчуци и репички, но развъждането на култури в космоса не е без затруднения. Methylobacterium може да се използва, за да помогне на растенията да преодолеят агресорите, с които се сблъскват, опитвайки се да растат извън познатата земна атмосфера.

Изследователите обаче подчертаха, че само времето и експериментите, използващи тази бактерия за проверка на тяхната теория, ще покажат дали тя работи. Тъй като трите щама са изолирани в различни периоди от време и от различни места, тяхната устойчивост в околната среда и екологичното им значение в затворените системи изискват допълнително проучване.

Докато хората не достигнат Марс, космическата станция служи като изпитателен стенд за множество технологии и ресурси, необходими за дългосрочни мисии в дълбокия космос. Това включва изследване на микроорганизмите и как те влияят върху живота извън нашата планета.

Изкуствена среда

МКС е чисто поддържана екстремна среда. Безопасността на екипажа е приоритет номер едно. По тази причина изследването и разбирането на патогените е изключително важно. Като се има предвид количеството бактерии, открити на космическата станция, които все още очакват анализ и възможността за откриване на нови щамове, изследователите се надяват, че може да бъде разработено оборудване за молекулярна биология, което да изследва бактериите на място. Вместо да се губи време в събирането и връщането им на Земята, една интегрирана система за микробно наблюдение, която събира, обработва и анализира пробите в космоса с помощта на молекулярни технологии би била огромно предимство.