Fujifilm обяви, че е поставил нов световен рекорд

Компанията е създала магнитна лента за съхранение, която може да предостави зашеметяващите 580 терабайта данни. Пробивът, разработен съвместно с IBM Research, използва нова магнитна частица наречена стронциев ферит (SrFe). Тя често е използвана като суровина за направата на моторни магнити. Fujifilm изследва стронциевия ферит като възможен наследник на бариевия ферит (BaFe). Последният е водещият материал днес.

Структура на магнитната лента

Установено е, че SrFe има по-високи магнитни характеристики и 60% по-малък обем на частиците от BaFe. И подобно на BaFe, SrFe е химически стабилен оксид, което означава, че трябва да се представя добре при дългосрочно съхранение на данни. Материалът се гордее с много високи магнитни свойства и е стабилен. Последното свойство е нужно, за да поддържа висока производителност, дори когато се преработва във фини частици. Магнитните ленти, използвани в този тест, са произведени в съществуващо предприятие за покрития, потвърждаващо способността да се поддържа масово производство и комерсиализация.

Данните на лентата се съхраняват с рекордна плътност от 317 гигабайта на квадратен инч благодарение на новите технологии, разработени от IBM. В това число и нов метод на лента с ниско триене. Скоростта и точността на главата са забележителни. Последната е възможно да се позиционира с точност около 1,5 пъти от ДНК молекула.

Огромно количество информация

Полученият капацитет за съхранение на данни на новите ленти е приблизително 50 пъти по-голям от настоящите касети, които можем да открием на пазара. За да се поставят 580 терабайта в перспектива (това е приблизително еквивалентът на 120 000 DVD-та или 786 977 компактдиска) IBM отбелязва, че подреждането на нужните компактдискове би образувало кула с височина 997 метра. Тя ще е по-висока от Бурж Калифа, най-високата сграда в света. Всички тези данни вече могат да се поберат в касета с лента. Тя е толкова малка, че позволява да я приберете в дланта на ръката си.

Що се отнася до разходите, съхраняването на данни на лента е стотинки на гигабайт и когато не се използва, лентата не изисква енергия за разлика от твърдите дискове и флаш паметта. Съхраняваните на касета данни гарантират, че доставчиците на облачно пространство ще разполагат винаги с данните, от които се нуждаят. Съхранявана правилно, информацията, записана на лента днес, ще продължи да се чете и след 30 години.