Необятните човешки мозъци

Заучаването на нови действия може да доведе до запомнящи се провали. Учените казват, че времевите клетки на мозъка помагат да се организират и запечатат тези преживявания в съзнанието ни. Ако паднете от колело, вероятно ще получите кинематографичен спомен за преживяването: вятърът в косата ви, светлината от слънцето, камъчето на пътя. Това е известно като епизодичен спомен. Сега изследователите са идентифицирали клетки в човешкия мозък, които правят този вид памет възможна.

Клетките се наричат времеви и поставят някакъв времеви печат върху спомените, докато се формират. Това ни позволява да си припомним последователности от събития или преживявания в правилния ред.

Синхронизиране на мозъка

Времевите клетки са били открити при гризачи преди десетилетия. Новото проучване е от решаващо значение, тъй като човешкият мозък е много по-комплексен. Екип от изследователи е открил времевите клетки, след изследване мозъка на 27 души, които е трябвало да бъдат подложени на операция поради тежка епилепсия. Като част от тяхната предхирургична подготовка, на пациентите са били поставени електроди в хипокампуса и други области на мозъка. Те са участващи в навигацията, паметта и възприемането на времето.

В експеримента пациентите изучават последователности от 12 или 15 думи, които се появяват на екрана за период от около 30 секунди. След кратка почивка е трябвало да си спомнят думите, които са видели. Междувременно изследователите са измервали активността на отделните мозъчни клетки. Открит е бил малък брой от тях, който се е задействал в точно определено време по време на всяка последователност от думи. Именно те са маркирали отделни сегменти от време в рамките на 30-секундния прозорец.

Изглежда, че тези времеви печати помагат на хората да си припомнят кога са видели всяка дума и в какъв ред. Мозъкът вероятно използва същия подход, когато преживяваме някакво по-емоционално преживяване. Резултатите помагат да се обясни защо хората, които имат увреждане на хипокампуса, могат да изпитват странни проблеми с паметта.

Експериментите

Учените сравняват спомените на група хора, току-що завършили обиколка в Калифорнийския университет в Сан Диего. Тя е включвала няколко инсценирани събития. Всички участници си спомнили повечето неща, които са направили, включително заключване на велосипед и пиене от фонтан. Но хората с увреждане на хипокампуса не са били в състояние да поставят тези събития в правилния ред. Последователността е била изтрита.

Въпреки че времевите клетки са от решаващо значение за създаването на последователности, те все пак не са часовници, които отчитат с равномерно темпо. Възможно е да се ускорят или забавят, в зависимост от фактори като настроението.