Изцяло отпечатаният 3D Nera E-Bike изглежда като джаджа излязла от 2030 година

Естествената прогресия в дизайна, съчетана с бързите промени в технологията, създава перфектната среда за иновации. Някои от най-новите джаджи, изложени по целия свят, изглеждат просто страхотно. Наподобявайки нещо от Blade Runner, 3D принтираният мотоциклет на BigRep е зашеметяващ и впечатляващ. Той идва да покаже докъде можем да стигнем, чрез сравнително новият процес за мащабен 3D печат в производството на превозни средства.

Електрическият мотоциклет Nera

3D отпечатан електрически мотоциклет изглежда абсолютно футуристично. Наречен Nera E-Bike, този мотор е напълно електрически и е идеален за изграждане на устойчиво бъдеще. BigRep е лидер в производството на широкоформатни индустриални 3D принтери. Компанията разработва устройства, насочени към реализиране на мащабни и напълно функциониращи прототипи. Ако това може да се съчетае с нарастващите изисквания на потребителите, печалбите са гарантирани.

Концептуалният мотор Nera E-Bike е демонстрация за това, до къде можем да стигнем с широкоформатната 3D технология в бъдеще. BigRep се надява да използва иновативния метод мащабно. Самият проект на Nera беше завършен в сътрудничество с вътрешното подразделение за иновации на BigRep.

3D отпечатана мощност

Nera E-Bike е концептуално превозно средство и не е предназначен за производство. Все пак има множество функции, които надхвърлят стилно проекираната му рамка. Фантастичният мотор има изключитлено новаторски допълнения като печатани, безвъздушни гуми, вградена електроника и иновативно управление.

Nera може да се похвали с леки ромбовидни джанти на колелата и гъвкави брони вместо отделно окачване. Още по-впечатляващо е, че единственото нещо на мотора, което не е  3D отпечатано, са електрическите компоненти, които се вписват плътно в печатната персонализирана рамка.

Находчиви идеи

Даниел Бюнинг, съосновател и управляващ директор на лабораторията, описва визията за Nera като съчетаваща няколко нововъведения, разработени от NOWlab. Такива са безвъздушната гума, функционална интеграция и вградена сензорна технология.

Този мотоциклет и други подобни прототипи разширяват границите на инженерното творчество и променят технологията такава, каквато я познаваме. Съществуват много компании за превозни средства по целия свят, които търсят широкомащабен 3D печат не само за прототипите си, но и като възможна производствена опция. Средносрочното бъдеще на автомобилната индустрия може да бъде покрито с напълно 3D принтирани автомобили и дори мотоциклети, които могат да бъдат създадени в удобството на вашето ежедневие.