Apple иска да създаде клавиатури с малки дисплеи на клавишите

Това би променило динамично етикета на всеки клавиш, съгласно най-новата патентна декларация. Тя е озаглавена „Електронни устройства с ключове с кохерентни влакнести снопове“ и е предоставена от Apple на Американската служба за патенти и търговски марки.

Разработката цели всеки клавиш от клавиатурата да има асоцииран дисплей, свързан с контролна схема, чрез кохерентен пакет от влакна. Apple предлага всеки бутон да бъде оформен от оптична плоча с противоположни повърхности.

Адаптивна клавиатура

Иновацията предвижда, че всеки клавиш ще трябва да съдържа малък дисплей, за да осигури етикета, на който ще работят съвместимите пикселни масиви. Най-важната технология, представена от Apple е OLED. Идеята може да бъде осъществена благодарение на материали като стъкло, керамика, метал, полимер или дори скъпоценни предмети като сапфир.

За какво ще служи

Тази система ще позволи на цялата клавиатура да бъде преконфигурируема с етикети, които могат да се променят при необходимост. Патентът подчертава, че клавиатурите могат да бъдат настроени за различни езици или за временно преобразуване от стандартна в игрална. В нея клавишите ще съответстват на определени действия в играта, или за промяна начина на поведение и взаимодействие, свързани с натискането им.

Предложено е всеки бутон да може да предоставя визуална обратна връзка, за да посочи текущото състояние на клавиатурата. Например, дали отговаря на главна или малка буква, също активна ли е способността за игра. Адаптивното устройство може да се използва както в корпус за лаптоп, така и като отделна клавиатура за настолни компютри.

Важно е, че тази система не пречи на куполните превключватели на физическите клавиатури. За разлика от други патенти на Apple, например за статична стъклена клавиатура или панел със сензорен екран в пълен размер, това предложение изрично очертава система, която да се използва с подвижни клавиши. Така компанията теоретично може да запази дизайна на своята Magic Keyboard.

Какво да очакваме

Въпреки че патентите не доказват непременно това, което Apple възнамерява да представи на пазара, те могат да предоставят интересна представа за онова, което компанията изследва и развива. Като се има предвид, че Apple демонстрира своя интерес към адаптивните дисплеи на клавиатури чрез Touch Bar на MacBook Pro, изглежда твърде вероятно да разшири подобна технология към всеки отделен клавиш в даден момент от бъдещето.