Изобретението може да се превърне в изкуствен мускул, който променя цвета си

Октоподът има клетки, които променят цвета си. Те се наричат хроматофори. Намират се в кожата му. Именно този феномен вдъхновява инженерите на Rutgers за новото им изобретение. Както много други гениални хрумвания на учените и поредното е заимствано от неповторимата ни природа и разнообразен животински свят.

Цветно променящата се кожа на сепии, октоподи и калмари е катализатор на инженерните постижения. Така Rutgers създават 3D отпечатан интелигентен гел, който променя формата си, когато е изложен на светлина. Подходящ е да се използва, като изкуствен мускул и може да доведе до нов военен камуфлаж.

Мека роботика и гъвкави дисплеи

Ново разработеният еластичен материал може да възпроизведе различни цветове при промяна на светлината. Интересната идея е моделирана по подобие на удивителната способност на главоногите. Много голяма част от тях умеят да променят цвета и текстурата на меката си кожа за маскиране или комуникация. Измененията в резултат на хиляди години еволюция могат да доведат до много интересни резултати.

В работата и забавлението

Ние сме заобиколени от електронни дисплеи. Те са навсякъде в ежедневието ни и въпреки забележителния напредък, като например да стават по-тънки, по-големи и по-ярки, те все  пак се основават на твърди материали. Това ограничава формите, които могат да приемат, и начина, по който си взаимодействат с 3D повърхности. Изследванията на учените подкрепят нов инженерен подход, включващ камуфлаж, който може да се добави към меките материали и да спомогне за създаването на гъвкави, цветни дисплеи.

Инженерите на Rutgers разработиха хидрогел, който усеща светлината и променя формата си в резултат на нея. Хидрогеловете, които поддържат формата си и остават твърди, въпреки че съдържат вода, могат да се интегрират в човешкото тяло.

Медицина и наука

Инженерите са включили наноматериал, усещащ светлина, в хидрогела. Това го превръща в изкуствен мускул, който се свива в отговор на промените в светлината. Сензорният интелигентен гел, комбиниран с 3D отпечатан разтегателен материал, променя цвета си, което води до неговия камуфлажен ефект.

Следващите стъпки включват подобряване на чувствителността на технологията, времето за реакция, мащабируемостта, опаковката и издръжливостта. Ако опитите се окажат успешни, приложенията му в живота могат да нараснат неимоверно.