99% от населението на света диша вреден въздух

Според ново мащабно проучване, деветдесет и девет процента от световното население е изложено на вредни замърсители на въздуха, известни като PM 2,5. Само 0,001 процента от световното население живее в райони с нива на PM 2,5 под безопасния праг. Последният е препоръчан от Световната здравна организация (СЗО). Това от своя страна представлява по-малко от 0,18 процента от наличната земя на планетата.

Какво е PM 2,5?

PM 2,5 е фина въздушна частица с ширина не повече от 2,5 микрона. За сравнение, това е над тридесет пъти по-малко от една песъчинка. Този факт й позволява лесно да нахлуе в белите ни дробове и от там в кръвния поток. Не е трудно да си представим нейното необезпокоявано пътешествие.

Почти никой не е застрахован от това. Според изследване на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, излагането на PM 2,5 само за няколко часа може да бъде достатъчно, за да предизвика сърдечен удар или смърт. Всички други последици отново са свързани със сърдечно-съдови заболявания.

Дългосрочната експозиция може да доведе до повишен риск от сърдечно-съдова смъртност и намаляване на продължителността на живота като цяло.

Нови изисквания

През 2021 г. СЗО преразгледа своите насоки за качество на въздуха, като намали прага на PM 2,5 от десет микрограма на кубичен метър до пет. Последващо проучване установява, че 99% от световното население е изложено на високи нива надвишаващи указанията. То е първото, което дава представа за дневните нива на вредните частици в световен мащаб.

Изследователите също така установиха, че средното глобално ниво на PM 2,5 е било изключително високо между 2000 г. и 2019 г. Данните възлизат на 32,8 микрограма на кубичен метър, това е шест пъти над препоръчителния праг.

Подобно тревожно и широко разпространено присъствие обяснява зловещите смъртни случаи, открити в други проучвания, като това от 2022 г. Според него замърсяването на въздуха е отговорно за девет милиона преждевременни смъртни случаи през 2015г.

Въпреки тези страшни статистически данни, много екологични органи по света, включително EPA, поддържат прагове за PM 2,5, които все още надвишават тези на СЗО.

Има надежда

Учените се надяват, че въоръжени с информацията от последните изследвания, политици и служители в общественото здравеопазване могат по-добре да оценят краткосрочните и дългосрочни ефекти върху здравето от замърсяването на въздуха. За целта ще е нужно да се разработят стратегии за смекчаването му.

Едно от положителните качества на преживяната пандемия показва, че процесът все още е обратим и от нас зависи да поставим началото на новото си бъдеще.