Учените превърнаха пластмасови бутилки в аромат на ванилия

Това не е просто забавление, а практичност. Екстрактът от ванилия се използва във всичко-от храни до фармацевтични продукти и козметика. Всяка пластмасова бутилка за вода, която хвърляте, може да има втори живот като чифт обувки, дреха, асфалтов път или дори къща. В бъдеще те могат да бъдат превърнати в нещо сладко, като ванилин, основното химично съединение във ванилията.

Изследователи от Университета в Единбург в Шотландия са намерили начин да превърнат почистената и отделена за рециклиране пластмаса във ванилин, използвайки бактериите E. coli. Ванилинът е основният вкусов компонент на ваниловите зърна и може да бъде естествен или (както в този случай) синтетичен.

Синтетичният ванилин, който всъщност е по-често срещан от естествения екстракт от ванилия, се използва във всичко. Той също така е направен от всичко-от въглищен катран до отпадъци от дървесна маса до кравешки тор, така че пластмасата може да не е твърде странна или неприятна като източник в сравнение с останалите суровини. Това може да има голямо влияние върху проблемите със замърсяването.

Обнадеждаващо бъдеще

Това е първият път, когато биологията се използва за трансформиране на пластмасови отпадъци в молекула с висока стойност, като ванилин и отваря пътя за много по-вълнуващи изследвания. Така можем да се справим с проблема с пластмасата. Иновацията е начин не само за рециклиране, но и за превръщането й в нещо по-ценно.

Изследователите умишлено са се заели да създадат ванилин, защото той се използва толкова широко и е чудесен начин да се демонстрира потенциалът за използване на пластмаса като изходна суровина. Фокусът е върху използването на бутилки за вода, но тъй като това е обичайната пластмаса, използвана за опаковане на храни, би било лесно да се приложи процеса и към други материали.

Оригинална идея

Идеята започва с разграждане на полиетилен терефталат, известен като PET пластмаса, до неговите компоненти. Те са терефталова киселина и етилен гликол. Процесът не се различава съществено от този при химическото рециклиране. След това продуктът се подлага на микробна ферментация, чрез използване на бактерията E. Coli. Именно това превръща терефталовата киселина във ванилин, със степен на успех 79%.

Нараства ли търсенето на ванилия?

През 2018 г. световният пазар на ванилия беше оценен на 510 милиона долара. До 2026 г. се очаква да достигне 735 милиона долара. В същото време пластмасовите отпадъци продължават да се трупат. Според една оценка само Северна Америка произвежда 3 милиона тона отпадъци от PET годишно. Превръщането на някои от тях във ванилин е стъпка към кръгова икономика.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се види дали ванилинът е достатъчно чист, за да се консумира. Процесът трябва да се направи по-ефективен, така че бързо да се получават по-високи добиви. След това идва възможността за комерсиализация. В бъдеще парфюмите с аромат на ванилия или сладоледите с този вкус може да помогнат за преодоляване на проблема със замърсяването.