Той може да лекува мозъчни заболявания

Контролираният от смартфон мек мозъчен имплант може да помогне за лечение на мозъчни заболявания и психиатрични разстройства. Изследователи от Корейския институт за наука и технологии изобретяват контролиран от смартфон мек мозъчен имплант, който се зарежда безжично, след като бъде монтиран в главата на потребителя. Устройството позволява дългосрочна манипулация на невронни вериги, като същевременно премахва необходимостта от периодични опасни операции за подмяна на батерията на импланта.

Какво представлява

Иновативният имплант е напълно приспособима, мека оптоелектронна система, която може да контролира мозъчните вериги за дълги периоди, без да е необходима подмяна на батерията. Устройството е изработено от ултрамеки и биосъвместими полимери, които позволяват дългосрочна съвместимост с жива тъкан.

Как работи

Светодиодите с размер на микрометър (колкото зрънце сол) са монтирани на ултратънки сонди. Това позволява на устройството безжично да манипулира целевите неврони чрез светлина в дълбокия мозък. За да се даде възможност за безжично презареждане на батерията, изследователите разработиха малка верига, която интегрира безжичен комбайн за енергия със спирална антена и Bluetooth нискоенергиен чип. Променливо магнитно поле генерира електричество вътре в устройството за зареждане.

Без болезнени операции

Учените смятат, че тази технология има потенциал да разкрива и лекува разстройства и невродегенеративни заболявания като пристрастяване, депресия и Паркинсон. Водещият изследовател подчертава факта, че разработките на неговия екип премахват необходимостта от привързани импланти и операции за смяна на батерии. Новото устройство позволява безпроблемна хронична невромодулация.

Една и съща основна технология може да се приложи към различни видове импланти, включително дълбоки мозъчни стимулатори или сърдечни и стомашни пейсмейкъри, за да се намали ефекта върху пациентите при продължителна употреба в тялото.

Нарастващо поле на действие

Невролозите успешно тестваха своя нов имплант, демонстрирайки способността му да потиска индуцираното от кокаин поведение при плъхове инжектирани с кокаин.

Изследователите смятат, че новият мозъчен имплант е важно допълнение към нарастващото поле на интерфейс между мозъка и компютъра, което има потенциал да лекува болести и едновременно с това да позволява на хората безпроблемно да навигират в цифровия свят. Интересно е да разберем, до къде ще стигне симбиозата между двете, но в крайна сметка, едва ли фактите ще ни изненадат.