Човешкият мозък е в състояние да реши тежки проблеми мигове преди заспиване

Случвало ви се е да ви осени невероятна идея мигове преди да заспите?! Оказва се, че на сутринта кристалното прозрение е позабравено. Ето каква е причината за това.

Според едно от последните проучвания, изследователи са открили, че хората изпитват творчески подем в моментите точно преди да заспят. По-конкретно, това се случва по време на фаза на сън, наречена N1 или етап 1 на съня. В тази фаза е изключено бързото движение на очите.

Въпросният период поставя ума в гранично пространство между сън и будност, наречено хипнагогия. Именно то може да съдържа ключа към наистина добрите идеи.

Авторът на изследването не веднъж е попадал в подобни моменти и самият той е бил изненадан да научи, че липсват конкретни изследвания на този любопитен феномен. Заедно със свои колеги, той решава да експериментира върху техника, известна още от времето на изобретателя Томас Едисън. Последният е бил пред задрямване в момент, в който е държал топки в ръката си. След унасяне топките се изплъзват и го събуждат. Това му е помогнало да си припомни някои ярки идеи.

Интересен експеримент

По подобен начин изследователи на Paris Brain представиха група от участници в изследване с поредица от математически задачи. Те са предоставили на доброволците 20-минутна почивка, по време на която им е било позволено да се отпуснат в легнало положение, докато държат предмет. Ако обектът падне, след като се унесат, участниците е трябвало да кажат на изследователите, за какво са мислили преди да изпуснат предмета. След това отново им се дават математически задачи.

Учените открили, че тези, които са достигнали N1 сън, са имали три пъти по-голяма вероятност да решат проблемите, отколкото тези, които просто са останали будни. Спящите в N1 са имали шест пъти по-голяма способност да решат дадена задача, отколкото участниците, които са навлезли в по-дълбок сън N2.

В името на науката

Оказва се, че някои сънища са вдъхновили големи открития. Те най-вероятно са били хипнагогически преживявания, а не нощни сънища. Дори Айнщайн и Александър Велики са използвали тази техника, подобно на Едисон. Явно тя не е никак нова.

Следващият път, когато ви предстои сериозна дилема може да грабнете играчката на кучето и да се унесете в дрямка. Току виж ви се е открило блестящо решение.