Ultra Cruise системата „свободни ръце“ покрива 95% от сценариите на шофиране

General Motors най-накрая разкрива способностите на своята технология „свободни ръце“ за подпомагане на водача от следващо поколение. Тя използва сензори като камери, радари и лидари за управление на ускорението и спирането на превозното средство. GM казва, че системата може да се използва на почти всички асфалтови пътища. Тя е ефикасна в 95% от сценариите на шофиране. Все още не е ясно обаче, кои превозни средства ще могат да се обурдват с иновативната система.

Слуховете определят нейната поява в някои от премиум автомобилите, което трябва да се случи до 2023 година. Кои точно ще бъдат ще обаче остава загадка.

Новината беше обявена като част от двудневно годишно събитие за инвеститори на GM, в което компанията разкри плана си за удвояване на приходите до 2030 г. Това е свързано със стремежа на ръководството да превърне фирмата в софтуерна компания в допълнение към производството на автомобили.

ADAS

Първото поколение усъвършенствана система за подпомагане на водача (ADAS) на GM, Super Cruise е възхвалявана като по-безопасна и по-способна версия на автопилота на Tesla. Това се случва благодарение на системата за наблюдение на водача, която гарантира, че шофьорите не отклоняват за дълго очите си на пътя. Последното е превантивна мярка имаща за цел да подсигури съществуващите защити.

Как ще работи?

Super Cruise ще съществува и работи заедно с Ultra Cruise, като първият е наличен в по-масовите превозни средства. Вторият ще бъде запазен за луксозните модели на GM. За сега няма данни за цената, която клиентите ще трябва да платят, за да добавят Ultra Cruise като опция за своите превозни средства. Но тя едва ли ще представлява пречка пред запалените фенове.

Без ръце

Super Cruise, който дебютира през 2017 г. в седана Cadillac CT6, е в състояние да шофира самостоятелно, напълно без ръцете на водача през повече от 200 000 мили разделена магистрала в Северна Америка. Той определя позицията на автомобила, взета както от GPS, така и от бордовите камери, с местоположението му в лидарна карта. След като системата разбере, къде се намира и че е безопасно да се активира, Super Cruise ще поеме управлението и ускорението.