Google Play Games достъпно за PC

Google планира да представи игри с Android на компютри с Windows през тази година. Приложение Google Play Games ще бъде налично, за да позволи игрите от Google Play да се изпълняват на лаптоп, таблет или компютър с Windows.

Разнообразие в устройствата

Играчите вече няма да се ограничават в използваните устройства, а ще могат да изпробват любимите си игри в Google Play, там където им е удобно. Последните ще могат да се възползват от безпроблемно превключване между телефон, таблет, Chromebook и скоро компютри с Windows. Разширената платформа ще предлага най-доброто от Google Play Games на повече лаптопи и настолни компютри.

Еднолично решение

Компанията е изградила това приложение самостоятелно. Това означава, че Google не си е партнирала с Microsoft, BlueStacks или други известни. Предстоящото приложение ще позволи на играчите да възобновят игрите на настолен компютър, след като са ги играл на телефон, таблет или Chromebook.

Все още не е ясно каква технология използва Google, за да емулира приложения за Android в Windows, но игрите ще работят локално, вместо да се предават от облака. Това ще бъде родно приложение за Windows, разпространявано от Google, което ще поддържа Windows 10 и по-нова версия. Няма да включва стрийминг на игри. Приложението на Google няма да разчита на никаква специална интеграция с Windows 11.

Съобщението на Google идва месеци след като Microsoft започна да тества приложения за Android на компютри с Windows 11. Microsoft е изградила основна подсистема на Windows за Android, която е в състояние да изпълнява приложения от различни източници. Софтуерният гигант си партнира с Amazon, за да позволи на потребителите на Windows да инсталират игри и приложения от Amazon Appstore, но поддръжката на Google Play няма да бъде налична официално чрез функцията на Microsoft.

Реални шансове

Не е тайна, че Microsoft е партньор само с Amazon. Това означава много по-малко игри и приложения за Android, достъпни за потребителите на Windows 11, отколкото би могло да има иначе. Някой друг все пак може да реши да запълни тази нисша.

Докато Microsoft и Google работят върху въвеждането на приложения и игри за Android в Windows, BlueStacks направи крачка по-далеч и вече въвежда Android игри в уеб браузърите. BlueStacks X е чудесен, безплатен начин да играете игри с Android във вашия браузър. Той е фокусиран върху игри с Android в Windows.