Всички лекувани пациенти се възстановяват напълно

Редица тежко болни пациенти с Covid-19 са се възстановили напълно в рамките на пет дни, след като са били лекувани с относително неизвестно лекарство срещу рак, в болница в Израел.

Изследователи от Тел Авив са установили, че от 30 тежко болни пациенти с Covid, които са били лекувани с въпросното лекарство, 29 са показали значително подобрение в рамките на два дни. Болните, без изключение, са били освободени в рамките на три до пет дни. В крайна сметка един пациент е останал да се възстановява, но това ще отнеме само няколко дни повече, според ръководителя на болницата.

Все повече медицински центрове прилагат действие срещу коварния вирус на редица нетипични лекарства. Освен посочения противораков медикамент се е тествало и имунно лекарство. Последното показва обнадеждаващи резултати при Covid. 90% от лекуваните пациенти се възстановяват напълно.

Лекарство против рак

Медикаментът, наречен EXO-CD24, е целеви. Според съобщенията е разработен като лек за някои видове рак. Болницата е решила да го прилага на 30 средно до тежко болни пациенти с Covid-19, което е довело до успех в 96% от случаите за период от пет дни.

EXO-CD24 е относително евтин и трябва да се дава веднъж дневно в рамките на пет дни. Той се бори с цитокиновата буря, потенциално смъртоносна имунна свръхреакция в резултат на коронавирусна инфекция. Именно тя се смята за отговорна при много от смъртните случаи, свързани с вируса.

Как работи?

Лекарството използва така наречените екзозоми. Това са малки торбички, които пренасят материали между клетките, за да доставят протеин, наречен CD24 в белите дробове, който се изучава от десетилетия. Този протеин се намира на повърхността на клетките и има добре позната и важна роля в регулирането на имунната система.

Израелските медии приветстват резултатите като огромен пробив и според съобщенията, болницата се е обърнала към Министерството на здравеопазването на страната, като е помолила за разрешение за удължаване и разширяване на опитите.

В процесите на борба и разработки срещу опасната болест имаше предложения за смесване на няколко вид ваксини, които да доведат до по–добри резултати. В крайна сметка още нямаме сто процентов начин да противодействаме  на коварния вирус. Само можем да се надяваме, че учените съвсем скоро ще осъществят така нужния ни пробив.