Сега можем да използваме благата на природата без допълнително консервиране

Това не са странно изглеждащи боровинки, а съвсем нов вид чери домати, които идват изсушени в нашата кухня директно от клончето. В съревнование на иновативно приготвените храни, като месо от растителни клетки или риба в лаборатория, идва ред на така обичаните плодове и зеленчуци.

Колкото и да харесваме сушените на слънце домати, те обикновено се обработват предварително със серен диоксид или сол преди самия процес на сушене. Той може да бъде довършен и във вашата фурна. За разлика от това, нов вид чери домати е селективно отгледан за сушене направо на лозата.

Иновацията е разработена от компанията за хранителни технологии Supree. Тук тайната е в микроскопични пукнатини по кожата на симпатичните домати.

Как се постига крайната цел?

След като плодовете станат сравнително големи и могат да се нарекат узрели, техните малки пукнатини се отварят достатъчно, за да позволят на влагата да се изпари от тях по естествен начин. В резултат на това доматите обикновено губят около 80% от първоначалното си тегло до момента на брането. По този начин концентрират аромата си, антиоксидантите и други хранителни вещества в останалите 20% маса.

Към момента Supree прибира доматите точно в този период, за да има известен контрол върху крайното им съдържание на влага. То може да варира в зависимост от изискванията на пазара. Все още може да се приложи допълнително изсушаване след прибиране на реколтата. Така успешно се коригира съдържанието, но това не включва използването на никакви вредни добавки.

Лесно и вкусно

Какъвто и да е случаят, сушените домати впоследствие се замразяват за транспортиране и съхранение. Съобщава се, че те могат да се съхраняват в това състояние до една година без никакъв отрицателен ефект върху техния вкус, текстура или хранителна стойност.

Засега компанията иноватор се концентрира върху продажбата на доматите директно на корпоративни клиенти в хранително-вкусовата промишленост. Фирмата също така разработва механична система за прибиране на реколтата. Тя трябва да намали цената на доматите и дори може да доведе до създаването и на други самосъхнещи култури, като например чушки. Разнообразието е определящо наред с вкуса и качеството на храната, която си купуваме.