Вече можем да наблюдаваме хирургия на живо

Умна операционна зала в Медицинския университет в Токио изглежда направо, като от научнофантастичен филм. Роботи и асистенти с AI се свързват с традиционното медицинско оборудване за споделяне на данни. Те дават съвети на хирурзите в реално време. Уникалната операционна вече притежава нов високотехнологичен инструмент. Това е VR камера за предаване на живо.

Проблемите с безопасността ограничават броя на хората, които могат да наблюдават операция отблизо. Подобно изживяване може да е много полезно за студентите по медицина. Други лекари също могат да преживеят операцията в реално време и от гледна точка на хирурзите.

Hacosco Co. Ltd.

Благодарение на VR агенция, за предоставяне на нужните технологии, може да се насладим на екстрите от използването на камера Insta360 Titan и новия софтуер Insta360 8K Live. Всичко в операционната зала може да бъде достъпно до желаещите, да присъстват на място.

В момент, когато протоколите за социално дистанциране на COVID-19 ограничават свободбото движение в много отношения, VR live streaming може да осигури реалистично образователно изживяване.

Възникване на идеята за оперативния проект

Hacosco Co., Ltd. е основана през юли 2014 г. по система на RIKEN на японската изследователска институция. От създаването си работи за предоставяне и разпространение на VR решения. С този проект са били осигурени 8K VR за изключителни преживявания.

Дори и да се провеждат медицински наблюдения на обекти в болниците, участниците трябва да стоят на разстояние от хирурга. Това същевременно ограничава подробното наблюдение на операцията.

В сравнение с конвенционалните оперативни обиколки, стриймингът на живо с помощта на 8K VR видео осигурява по-реалистично зрително поле. Можете да преживеете операцията от гледна точка, която по-рано никой освен хирургът не би могъл да изпита.

8K качество

В тази идея от съществено значение е високото качество с ниска латентност. Освен това трябва да се гарантира, че камерата няма да блокира зрителното поле на хирурга по време на операцията.

Целта е била да се постигнат изображения с най-високо качество. Решението е използването на Insta360 Titan, който има по-добро изображение със същия брой пиксели.

Качеството на видео материалите е изключително. Много по-добро от това, което предлагат другите марки камери. Предаването има много малко визуален шум, което е чудесно в среда с ниска осветеност. Също така е голямо удобство монтирането на камера на тавана. Така се получава по-добро зрително поле, което същевременно не пречи на никого в залата.

Друг ключов фактор е софтуера. Той позволява едновременно предаване и записване на видео на живо, така че да може да се възпроизвежда толкова пъти, колкото е нужно. По този начин, 8K VR хирургичното предаване на живо, може да се използва за изследователски и образователни цели.

Преди старта на операцията, Insta360 Titan се свързва към сървър работещ със софтуер 8K Live. Докато действието се предава на живо, видеото записва в реално време за по-късно възпроизвеждане. Към момента, операцията може да бъде наблюдавана от двама души едновременно чрез VR устройства.

Записите ще бъдат споделяни на академични конференции, презентации на документи или в часове по медицинско обучение. Ползите на технологията в областта на медицината ще е много ценна, тъй като може да споделя реално преживяване, като същевременно избягва човешки контакт.

VR технологията навлиза смело в областта на медицината. Това става все по-често срещан метод за научни изследвания и образование. Този проект би бил полезен и в следоперативната рехабилитация.