Тестовете установяват, че то е по-ефективно дори от Ozempic

Първоначалните данни от експерименталното изпитание на ново хапче за лечение на затлъстяване се оказват много положителни. Това изстреля акциите на датската фармацевтична компания Novo Nordisk.

Лекарството е наречено амикретин. То е помогнало на пациенти доброволци да загубят колосалните 13% от телесното си тегло само за 12 седмици. Това означава, че новото хапче може да бъде дори по-ефективно от инжекциите Wegovy на компанията, които използват семаглутид. Това е лекарство, което също се използва като лечение на диабет в продължение на много години под марката Ozempic.

В предишни проучвания Wegovy доведе до загуба на 12% от теглото на участниците след 12 седмици и 15% след 68 седмици. Подобно на семаглутид, амикретинът е насочен към GLP-1, както и към друг хормон, наречен амилин. Именно те са отговорни за чувството на глад и ситост.

Начална фаза

Важно е да се отбележи, че размерът на проучването наречено Фаза 1 е много малък. Изследването все още продължава. Лекарството, с кодово име NNC0487-0111, е дадено само на 36 участници като перорална таблетка. Следват фаза 2, 3 и 4. Те ще бъдат много по-големи и ще обхващат повече участници. Вероятно ще се проточат с години.

Други изследвания показват, че семаглутидът може да има други ключови ползи за здравето. Лекарството може да повлияе за намаляване на смъртността при пациенти със сърдечни заболявания. Също така може да понижи прогресията на диабетно бъбречно заболяване. Все още е твърде рано да се каже дали амикретинът може да има същите ползи. Има противоречиви доказателства относно това, дали пациентите ще възстановят теглото си, ако спрат приема на медикамента.

Примамливи печалби

Инвеститорите са ентусиазирани от ранните резултати, изпращайки акциите на Novo Nordisk с ръст от 8,3%. Това я прави най-голямата публично търгувана компания в Европа и 12-та в света.

Novo Nordisk е една от няколкото фармацевтични компании, които се състезават за пускането на лекарства за лечение на затлъстяване. Инвеститорският апетит е извън класациите, като анализаторите предполагат, че индустрията може да струва 100 милиарда долара до 2030 г. Тези лечения са станали толкова популярни, че дори хранителни компании бият тревога.

Сподели
Предишна страницаMeta изгражда гигантски AI модел
Следваща страницаСоларен панел за човешката ретина
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.