Вкусна закуска или здравословен проблем?

Имаме лоши новини за хората, които обичат пържена храна. Според едно от последните проучвания се оказва, че пържените картофи са не само вредни за физическото здраве, но и за психическото благополучие.

Ново изследване на екип от изследователи открива връзка между яденето на пържени картофи и наличието на тревожност или депресия. Анализираните данни са събрани с повече от 140 000 хора, консумиращи пържена храна в продължение на 11 години.

Трябва ли да се откажем от пържените картофки завинаги?

Най-вероятно няма да се наложи да предприемаме толкова крайни мерки. Резултатите все още са предварителни и точните връзки между двете не са напълно разработени. Но учените сериозно предполагат, че пържените храни могат да имат отрицателно въздействие върху психическото ни здраве.

Данните от широкомащабната база, която съдържа здравна информация от половин милион участници в Обединеното кралство, са анализирани от изследователи в Ханджоу, Китай. Те стигнат до изводи, че яденето на пържени картофи е свързано с 12% увеличение риска от тревожност и 7% увеличение на риска от депресия.

Теорията на изследователите е, че ефектът може да се дължи на акриламид. Това е химикал, който се образува по време на процеса на пържене. Риби зебра изложени на химикала показват това, което може да е вариант на депресия и тревожност. Крият се в тъмни ъгли, проявяват сдържаност да изследват аквариума и се изолират от общуване.

Въпреки че тези открития са интригуващи, те трябва да се приемат с огромна доза скептицизъм. Все пак рибите са изключително различни организми от хората. Освен това е важно да отчетем факта, че корелацията не предполага причинно-следствена връзка. Причинно-следственият път може също толкова лесно да тръгне и в обратната посока. Хората с тревожност и депресия се обръщат към утешителна храна с нарастваща честота за някакво мнимо облекчение.

Надежда за лакомници

Резултатите от проучването са предварителни и дори авторите на статията посочват, че те не означават непременно да спрем да ядем пържени картофи. Не е необходимо да се паникьосваме по повод приема на пържена храна, но от друга страна, като се има предвид всичко, което вече знаем за емоционалното хранене и много други отрицателни ефекти върху здравето от яденето на пържени храни, може би е най-добре все пак да си наложим определени задръжки.

Цялостното качество на диетата и подборът на здравословни храни имат голямо значение за всеки аспект на здравето – психическо и физическо.

Сподели
Предишна страницаVirgin Galactic се завръща в небето
Следваща страницаМарс има лепкаво ядро
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.