Учени откриха лепкава консистенция в ядрото на Червената планета

Трудно е с точност да установим, какво има във вътрешността на една планета особено, ако тя се намира далече от нас. Въпреки това, все повече напредваме в усвояването на данни.

След като провериха данните от спускаемия апарат от НАСА на Марс, учените смятат, че са разбрали какво се крие в сърцето на ядрото на Червената планета.

Геолозите направили това забележително откритие казват, че ядрото на Марс е съставено от лепкава течна желязна сплав, която е богата на сяра и кислород.

До тази хипотеза се стигна след събиране на сеизмични данни от спускаемия апарат InSight Mars на НАСА. Той наблюдаваше тътнежа на Червената планета в продължение на години до края на 2022 г. Благодарение на тази информация не е изненадващо, че има прецедент за подобни изводи.

Далечната 1906

Учените за първи път са открили ядрото на Земята през 1906. Това става, чрез наблюдение как сеизмичните вълни от земетресения са повлияни от преминаването през него. Повече от сто години по-късно ние прилагаме същите знанията за сеизмичните вълни на Марс.

Екипът по геология е стигнал до невероятно предсказание, след като бяха разгледани вълните причинени от две събития записани в данните на InSight. Едното е марсово земетресение, а другото е ударно събитие.

Разчитане на данни

Чрез сравняване на времето необходимо на тези вълни да преминат през Марс в сравнение с вълните, които са останали в мантията, екипът оценява плътността и свиваемостта на материала, който ги е пропуснал. В крайна сметка изследователите заключават, че Марс най-вероятно има напълно течно ядро, за разлика от това на Земята. Нашето е комбинацията от течно външно и твърдо вътрешно ядро.

Екипът е добил доста точна представа за подробности относно химичния състав на ядрото. Установено е, че има изненадващо голямото количество леки елементи (елементи с ниски атомни числа). Такива са сярата и кислорода налични в най-вътрешния слой на Марс.

Това откритие е страхотно само по себе си. То може да помогне за бъдещи изследвания по отношение формирането на планетите. Изследването ни показва, колко много имаме още да учим. Важно е да намираме все по-успешни методи за събиране на информация.

Въпреки че мисията InSight приключи през декември 2022 г. анализът на данни продължава и до днес. InSight ще продължи да влияе върху начина, по който разбираме формирането и еволюцията на Марс за години напред. Познанията ни биха били приложими при бъдещи изучавания и на други планети.