Космическият кораб прави крачка към комерсиалните космически полети

Космическият кораб VSS Unity трябваше да извърши полет с ракетния си двигател миналата сряда. За съжаление се наложи да преодолее още едно препятствие, като извърши тест за плъзгане в Ню Мексико.

Самолетът VMS Eve излетя от Spaceport America и впоследствие пусна космическия кораб на височина от около 14 километра. След това VSS Unity се плъзна обратно на пистата в Ню Мексико, тествайки модификации на управлението при полета на космическия кораб.

След теста Virgin Galactic каза, че полетът покрива последни тестови точки за валидиране на кампанията. Така ще се гарантира, че самолетът и космическият апарат са готови да възобновят полетите. За тази цел компанията каза, че данните събрани по време на полета, ще бъдат анализирани през следващите седмици. Ако се установи, че прегледът върви добре, следващата мисия ще бъде в космоса.

Как ще се осъществи?

Този полет ще бъде изпълнен от двама пилоти и четирима служители на компанията. Те ще служат като специалисти по мисията, за да оценят опита по време на тестовете. Ако всичко върви добре, Virgin Galactic ще започне търговско обслужване през второто тримесечие на 2023 г. Първият търговски полет ще превози официални лица от италианските военновъздушни сили.

Полетът в сряда отбелязва първия път от юли 2021 г., в който VSS Unity осъществи подобен независим тест от своя самолет-носител. През 2021 г. компанията изстреля основателя на Virgin Galactic Ричард Брансън и служителите Бет Моузес, Сириша Бандла и Колин Бенет на височина от около 85 км.

Оттогава и самолетът, и космическият кораб претърпяха редица модификации, предназначени да увеличат скоростта на полета и надеждността на превозните средства. Въпреки това, такъв продължителен престой повдигна въпроси относно финансовата възможност на Virgin Galactic за космически туризъм.

Загуби и печалби

През 2022 г. компанията отчете нетна загуба от 500 милиона долара, след като не полетя планирано с клиенти до космоса. В края на годината обаче Virgin Galactic заяви, че паричната й позиция остава стабилна, с налични средства и еквиваленти под формата на ценни книжа от 980 милиона долара.

Въпреки това инвеститорите изглежда останаха малко скептични. След бягството на Брансън цената на акциите на публично търгуваната компания скочи до 55,91 долара за акция. През последните дни обаче се търгуваше за малко над $3 на акция.

С наскоро завършените модификации Virgin Galactic ще се стреми да лети с VSS Unity веднъж месечно. Това е далеч под честотата на полетите, необходима за достигане на рентабилност.

Крайната цел на компанията е разработването на линия от космически кораби клас „Делта“ с време за изпълнение от една седмица. С флотилия от кораби Delta, компанията вярва, че може да изпълни честота на полети от 400 мисии годишно. Но корабите на Delta едва ли ще бъдат готови за тестови полети преди 2025 г., а търговското обслужване ще започне едва година след това.