Допълнителни финанси

Instagram изгражда своя собствена версия на Super Follow на Twitter с функция, която ще позволи на онлайн създателите да публикуват ексклузивно съдържание в своите Instagram Stories. То ще е достъпно само за техните фенове. Въпросният достъп най-вероятно ще е придружен с абонаментно плащане.

Instagram потвърди, че екранните снимки на функцията, разпространени наскоро в социалните медии, са от вътрешен прототип, който сега е в процес на разработка. Компанията отказа да сподели конкретни подробности за плановете си, като заяви, че все още не е дошло времето да се говори за този проект.

Какво предстои

Предварителната информация издава много за идеята на Instagram. Чрез последната новост създателите ще могат да публикуват това, което се нарича „Ексклузивни истории“ в своите акаунти, които ще са обозначени с различен цвят. Когато други потребители на Instagram се натъкнат на Ексклузивни истории, ще им се покаже съобщение, че само членове могат да преглеждат това съдържание. Историите също не могат да бъдат скрийншотнати.

Exclusive Stories е само една част от по-широките планове на Instagram за разширени инструменти и осигуряване на приходи за създатели. Компанията бавно разкрива повече подробности за усилията си в това пространство.

В улеснение на потребителите

Досега Instagram не е направил публично съобщение за тези специфични разработки на продуктите. Вместо това е избрал да говори на високо ниво за своите планове около неща като абонаменти и съвети. Компанията се стреми да бъде най-добрата платформа за създатели в дългосрочен план, предоставяйки цял набор от инструменти, които създателите могат да използват, за да си помогнат да правят това, което правят.

Използваните инструменти ще попадат в три категории. Едната е търговията, втората е заплащане от потребителите директно на създателите и третата област е фокусирана върху дела на приходите.

Instagram не е единствената голяма социална платформа, която върви напред в усилията за монетизиране на създателите. Моделът на членство, популяризиран от платформи като OnlyFans и Patreon, напоследък си проправя път към редица масови социални мрежи, тъй като икономиката на създателите се утвърждава по-добре.

Twitter, например, за първи път обяви собствения си опит за абонаменти, като разкри плановете си за функцията Super Follow по време на събитие за Ден на анализатора през февруари.

Междувременно Facebook стартира своя конкурент за бюлетини Substack, Bulletin. Той предлага начин на създателите да продават първокласни абонаменти и да имат достъп до групи само за членове и аудио зали на живо. Дори Spotify пусна аудио чат стая и съперник на Clubhouse, която също планира да осигури приходи.

Подкрепа за създателите

Въпреки че новостите предлагат по-задълбочен поглед върху продуктовите планове на Instagram на този фронт, трябва да внимаваме. Функцията е в процес на разработка и не се знае точно как ще изглежда при стартирането или как в крайна сметка ще се държи. Също така нямаме окончателно обещание за публично стартиране, макар че в този случай би било трудно да се види как Instagram отменя плановете си за ексклузивно съдържание само за членове, предвид по-широкия си интерес да обслужва създателите, където подобна функция е по същество част от изходно предложение.