Вече можем да се възползваме от полети с луксозен балон на голяма надморска височина

Space Perspective започва тестови полети със своята частна капсула на голяма надморска височина. Това би трябвало да е факт през следващите няколко месеца.

Иновативната компания е базирана във Флорида. Space Perspective публикува снимки на първата си завършена тестова капсула не отдавна. Капсулата под налягане ще се използва за серия от тестови полети още тази година. Името й е Excelsior. Те ще бъдат осъществени над Атлантическия океан, до брега на нос Канаверал. Съоснователят и главен технологичен директор на Space Perspective сподели, че производството на гигантския балон вече е завършено. Именно той ще издигне тестовата капсула в горните слоеве на атмосферата за първия тестов полет.

Marine Spaceport Voyager

Последното парче от пъзела е кораб на име Marine Spaceport Voyager. Space Perspective ще го използва за изстрелване на балона и капсулата. Този кораб трябва да напусне съоръжение за оборудване в Луизиана през следващите няколко седмици. След това ще бъде транспортиран до Порт Канаверал, Флорида. Именно там Space Perspective ще разтовари капсулата и балона. След това наземните екипи ще бъдат готови за първи тестов полет на системата.

Не бива да забравяме, че всичко това е тестова програма и са възможни забавяния. Междувременно Space Perspective ще започне изграждането на втора капсула за тестови полети с хора. На теория идеята е постижима. Съоръжението е проектирано с всички системи позволяващи човешко присъствие. Предвижда се следващата капсула да бъде без екипаж.

До ръба на космоса

Тези тестове са прелюдия към плановете на Space Perspective за редовни търговски полети, превозващи клиенти до около 30 километра височина. Тя е приблизително три пъти по-висока от крейсерската, типична за пътническите самолети. Клиентите ще се насладят на панорамни гледки към земята и океана, а небето ще бъде черно, все едно сме в открит космос. Капсулата ще лети над 99% от земната атмосфера.

От началото до края

Основана през 2019 г., Space Perspective е водена от желанието да сподели трансформиращата сила на космическото пътуване с възможно най-много хора. В действителност компанията ще предостави на клиентите изживяване, подобно на космически полет, с няколко съществени разлики.

Пътниците на балона ще получат гледка, която според компанията е подобна на тази, която може да se види на суборбитален космически кораб от Blue Origin или Virgin Galactic. Превозното средство на Space Perspective няма да подлага клиентите на високи G-сили или рисковете от ракетен полет. Пътниците на балона няма да се носят в микрогравитация. Те ще достигнат максимум 30 километра височина. Това е доста по-малко от 80-километровата граница на космоса, призната от правителството на САЩ, или 100-километровата линия на Карман. Все пак гледката от 30 километра трябва да е впечатляваща.

Времетраене

Полетите на Space Perspective ще продължат шест часа от излитането до кацането на капсулата в морето. Пътуването до космоса с ракетата New Shepard на Blue Origin продължава само около 11 минути. Това включва няколко минути действителен космически полет.

Space Perspective се стреми да предостави на клиентите си луксозно изживяване. Капсулите ще бъдат оборудвани с Wi-Fi и бар. Пътниците могат да се насладят на чаша кафе или шампанско, докато водят видео чат с любимите си хора на земята.

Колко ще плащаме?

Цената за едно място за шестчасов полет ще варира около 125 000 долара. Това е доста по-евтино от полет с Blue Origin или Virgin Galactic. Тези компании могат да се похвалят, че превозват пътниците си в космоса. Space Perspective прави точно това, което подсказва името му, но не предлага изживяването от летене в космоса.

Иновативното превозно средство е най-голямата съществуваща капсула за космически полети и е първият търговски космически кораб проектиран, разработен и произведен без подкрепата на милиардери или значително правителствено финансиране. Компанията е събрала 77 милиона долара, предимно от фирми за рисков капитал и частни инвеститори.