Те са марка, за която никога не сте чували

Brilliant Labs обяви пускането на Frame. Според компанията това са първите в света очила с интегриран мултимодален AI асистент. Ако вашата дефиниция за интелигентни очила включва поставяне на визуални наслагвания в средата и наличието на плаващ текст, тогава сте чакали именно тези.

Подобно на Humane AI Pin и Rabbit R1, Frame ви позволява да навигирате и взаимодействате с физическия свят чрез генеративни AI агенти. Може да зададете на постоянно активния AI асистент „Noa“ въпроси за това, което е пред вас. Да попитате, колко калории сте на път да консумирате или какво е написано на тази чуждестранна табела. Асистентът ще намери най-подходящия AI модел за отговор. От GPT-4V за визуално базирани заявки, Stable Diffusion модел за генериране на изображения, до Perplexity AI за търсене.

Интеграцията на Perplexity е може би най-забележителното AI партньорство на Frame. С неговите възможности за търсене очилата могат да генерират бързи и надеждни резултати. Към този момент на техническо ниво не съществуват толкова бързи очила. Скоростта има значение, когато имате само няколко секунди, за да разберете нещо, преди да се придвижите към следващото.

Ретро или модерни?

Форм-факторът на Frame се основава на ретро очила в нестандартен стил. Новата технология е непозната. Компанията ни позволява да се докоснем до нещо, което изглежда ново, но в същото време има много общо с нашите представи. В лещите е скрит проектор, който може да излъчва текст и изображения до около 20 градуса по диагонал на зрителното поле. Това е повече от достатъчно за удобството на потребителя.

Не можем да не направим сравнение между Frame и умните очила Meta Ray-Ban. И двете преносими устройства са предназначени да поставят AI асистент на лицето ви, наличен по всяко време. Но има едно нещо, с което Frame не разполагат. Те няма да заснемат и съхраняват изображения и видеоклипове. Те разполагат само с един преден сензор и щом той заснеме това, което е пред вас, за да отговори на визуални въпроси, данните се изтриват почти незабавно.

Подобно на Meta Ray-Ban, Frame се захранва от вашия смартфон и работи в клетъчната или Wi-Fi мрежа, към която е свързан. Това означава, че преносимият AI не е предназначен да замени вашия телефон. Очилата могат да бъдат вашият пореден моден аксесоар и нищо повече, когато сте в метрото или в район с много слаб сигнал.

Компанията иска да създаде устройство с отворен код и възможност за хакване. Важно е всички да осъзнаят неговите преимущества.

Frame е наличен за предварителна поръчка и се предлага за $349. Доставките са планирани за април.

Сподели
Предишна страницаКакво може да прави хуманоидът на MagicLab?
Следваща страницаДа полетим с луксозен балон
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.