Реалните полети над градовете остават за птиците

Швейцарската компания Somniacs AG предлага на хората шанса да разперят своите „крила“ и да летят с настройка за виртуална реалност, наречена „Birdly“. Участниците в нея могат да полетят за VR изживяване през световно известни градове. 47-годишният ръководител на компанията Макс Райнер казва, че иска устройството да изпълни отколешната човешка мечта за летене.

Потребителите на симулатора могат да се възползват от възможността да летят над пейзаж населен с динозаври. Желаещите да пробват новата виртуална реалност ще трябва да лежат облечени със специални дрехи и с очила, докато махат с ръце като крила. Вентилаторът пред тях ще създава впечатление, че са на открито.

За да преживеят VR света на Birdly, потребителите ще лежат върху машина и ще поставят ръцете си на участъци отляво и отдясно с форма на крила. След това си слагат очила и избират къде искат да отидат. След кратка подготовка отнемаща две минути, могат да преживеят неповторимото чувство да се реят свободно в пространството.

Праисторическо изживяване

Местата, които могат да бъдат прелитани, се основават на реални фотографски снимки на големи градски пейзажи. Компанията също така е създала собствен анимиран свят на динозаврите, наречен „Полет на юра“. Там потребителите могат да пътуват през местности с участието на праисторическите създания.

Съвременни пейзажи

Ако изберете например Ню Йорк, след зареждането на програмата, полето ще се изпълни със стъклото и бетона на небостъргачите на града. Размахвате криле и се изкачвате над сградите, където ято птици прелитат покрай вас. С вентилатор, инсталиран пред устройството за издухване на въздух в лицето ви, наистина се чувствате така, сякаш летите във въздуха.

Как стартира идеята?

Изобретателят е участвал в медийни изкуства в Цюрихския университет по изкуствата и постига отлични резултати в създаването на произведения с помощта на компютърна графика. Компанията възнамерява да представи вариант на морско приключение в близко бъдеще. Надява се то да бъде използвано като учебен материал за изучаване на екологичните проблеми от изменението на климата, чрез пресъздаване на реалните условия в част от океана, където умират коралите. Райнер споделя, че е необходимо разтърсващо изживяване, за да накара хората да мислят за опазване на околната среда.

Прототип на Birdly е произведен през 2014 година и около 50 броя са продадени предимно на музеи и други институции в Северна Америка и Европа. Технологията беше изложена на комбинираната изложба (CEATEC) в град Чиба, в едноименната префектура източно от Токио, през октомври.

VR изживяването изисква поставянето на очила, за да се насладите на 360-градусови визуални изображения на градовете. Според Международната корпорация за данни на Япония, пазарът както на разширената реалност (AR), така и на VR в световен мащаб е бил около 8,9 милиарда долара през 2018 г. Очаква се тази цифра да се удвои до приблизително 16,85 милиарда долара за 2019 г. Бързо развиващата се индустрия предвижда активно й използване в области като спортни тренировки.