Учени отварят проба взета от астероид

Миналия месец капсула с ценен материал премина през земната атмосфера с около 43 000 километра в час. Тя достави невероятно рядък пакет, който съдържа приблизително половин килограм материал, събран от астероид на десетки милиони километри от нашата планета.

Мисията OSIRIS-REx на НАСА, която стартира преди седем години, има за цел да хвърли светлина върху нашето разбиране за най-ранните етапи на слънчевата ни система. Сега учените са на път да стартират анализи на своето дългоочаквано съкровище от астероида Бену.

Капсулата се приземи в пустинята на Юта, в рамките на предварително определеното от НАСА поле за кацане. Ценният товар е бил транспортиран спешно по въздух до специално съоръжение в космическия център Джонсън на агенцията в Хюстън.

Кутията на Пандора

След отваряне на кутията, учените са установили, какво е съдържанието. То е представлявало някакъв черен прахообразен материал. Първоначалните индикации са говорели за наличието на добра проба.

Малкият космически кораб на НАСА е взел образци от близо 500 метровия астероид през 2020 г. Това се осъществява с помощта на протегната роботизирана ръка и кратък контакт с прашната повърхност на небесното тяло. Учените се надяват освен прах, космическият апарат да е успял да вземем проба и от твърд материал.

Научнофантастичен сценарии

Ние, като посредствени наблюдатели, не можем да се надяваме на друго, освен на безопасност. Няма как да прогнозираме дали евентуални микроорганизми (които едва ли могат да съществуват на астероид) не биха сбъднали някои от най-мрачните научнофантастични сценарии.

Не ни трябва друго освен малко търпение, за да разберем, какви са находките на учените, след като отворят всички налични проби. Все още не е разопаковано устройството, което е взело оригиналните проби, наречено Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism (TAGSAM).

По-голямата част от находката може да се намира в механизма за вземане на проби именно на TAGSAM. Въпреки това, анализирането само на наличния прах от останалата част от възстановената сглобка може да даде ранни проблясъци за това, което все още предстои.

Независимо от това, учените са нетърпеливи да проучат доказателствата, което означава, че скоро може да получим някои отговори. В крайна сметка, без подобни проучвания щяхме да съществуваме удобно в средновековието без да просперираме.