Facebook проучва AI системи, които виждат, чуват и запомнят всичко, което правим

Много от големите компании влагат време и пари в разширената реалност. Някои от тях дори изграждат свои собствени AR очила. В момента тези джаджи могат само да записват и споделят изображения, но за какво според вас ще се използват такива устройства в бъдеще?

Нов изследователски проект, ръководен от AI екипа на Facebook, показва обхвата на амбициите на компанията. Те планират създаването на системи за изкуствен интелект, които непрекъснато анализират живота на хората. Идеята е чрез записване на това, което виждаме, правим и чуваме, да ни помагат с ежедневните задачи. Изследователите са свели избора си до поредица от умения, които искат тези системи да развият. Такива ще бъдат епизодичната памет и аудио-визуално възпроизвеждане на преживяванията ни.

На този етап описаните по-горе задачи не могат да бъдат постигнати от нито една съществуваща AI система. Facebook подчертава, че това е изследователски проект, а не комерсиална разработка. Компанията вижда функционалностите като бъдещето на AR изчисленията.

Поверителността преди всичко

Такива амбиции имат огромни последици за поверителността. Експертите вече са притеснени относно това, как AR очилата ще позволяват на потребителите да записват тайно членове на обществеността. Подобни опасения само ще се задълбочат, ако бъдещите версии на хардуера не само записват кадри, но ги анализират и транскрибират, превръщайки ползвателите в ходещи машини за наблюдение.

Името на изследователския проект на Facebook е Ego4D. Състои се от два основни компонента: отворен набор от данни на видео и серия от показатели, с които Facebook смята, че системите за изкуствен интелект трябва да могат да се справят в бъдеще.

Без прецедент

Наборът от данни е най-големият създаван някога. Facebook си партнира с 13 университета по света, за да ги събере. Общо около 3205 часа кадри бяха записани от 855 участници, живеещи в девет различни страни. Участниците са носили GoPro камери и AR очила, за да записват видео. То варира от ежедневна работа до игра с домашни любимци и общуване с приятели. Всички кадри са със замъгляване лицата на минувачите и премахване на всякаква лична информация.

Този наборът от данни е първият по рода си както по мащаб, така и по разнообразие. Най-близкият подобен проект съдържа 100 часа кадри от първо лице, заснети изцяло в кухни.

Вторият компонент на Ego4D е поредица от показатели или задачи, които изследователи по цел свят се опитват да решат с помощта на AI системи. Създаването на набор от данни и сравнителни показатели са изпитани методи за стимулиране развитието в областта на AI.

Взор към бъдещето

Facebook се надява проектът Ego4D да има подобни ефекти за света на разширената реалност. Компанията смята, че системите обучени на Ego4D, един ден може да се използват не само в преносими камери, но и от роботи в домашни условия, които също разчитат на камери от първо лице, за да се ориентират в света около тях.

Въпреки че задачите, които Facebook очертава, със сигурност изглеждат практични, интересът на компанията в тази област тревожи мнозина. Славата на Facebook по отношение на поверителността е ужасна. Тя обхваща течове на данни и глоби от 5 милиарда долара. Също така, компанията многократно е показала, че цени растежа и ангажираността над благосъстоянието на потребителите. Имайки това предвид, тревожно е, че бенчмарковете в този проект не включват изявени гаранции за поверителност.

Очаква се последните да бъдат въведени в близко бъдеще. Компаниите използващи подобен набор от данни и еталон за разработване на търговски приложения, ще организират и предпазни мерки за въпросните приложения. Възможно е да бъде въведен строг протокол или получаване на разрешение според обхвата на устройството, така че да може да улавя само звуци от хората, с които вече се води разговор или които са в непосредствена близост до снимащия.

Сподели
Предишна страницаГолемите езикови системи
Следваща страницаСедмица живот за батерията ни
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.