SpaceX пуска първият нов прототип на Starship

За първи път от повече от девет месеца SpaceX пусна нов прототип на Starship в съоръжения на Starbase, Тексас. Това се прави с надеждата да започне тестване в близко бъдеще. 2022 година ще бъде значително по-наситена със събития, тъй като SpaceX отново се подготвя за изстрелване в орбита, макар и с напълно различна ракета.

През изминалата година

Последният път, когато SpaceX пусна нов и функционален прототип на Starship от фабриката до тестовия стенд, беше на 13 август 2021 г. Тогава Starship S20 беше транспортиран обратно на площадката за втори път. На 5 август същият недовършен кораб беше подреден върху Super Heavy бустер B4, сглобявайки за кратко най-голямата ракета, създавана някога.

Вече е ясно, че този конкретен етап е по-скоро фотооперация, отколкото техническо постижение. Независимо от това, пътят на Ship 20 беше много по-продуктивен от Booster 4. Starship се върна във фабриката на Starbase за няколко дни за довършителни работи. Едва през септември най-накрая започнаха първите значителни тестове, последвани от статичен огън на Raptor в средата на октомври.

Нови хоризонти

В крайна сметка, когато апаратът беше пенсиониран през май 2022 г. Starship може би беше напълно готов да се опита да достигне орбита или поне да извърши някакъв амбициозен хиперзвуков тестови полет. Въпреки това, Super Heavy Booster 4 никога не успя да измине дори част от пътя до подобно ниво на готовност за полет. SpaceX съответно не получи екологичното одобрение на FAA или лиценз за изстрелване.

Компанията вероятно ще получи одобрение да продължи с експерименталните изстрелвания на Starship. За целта ще трябва да усъвършенства някои приспособления за въздействието върху околната среда.

През май 2022 г., най-накрая изглеждаше вероятно SpaceX да получи необходимите разрешения за ограничена орбитална тестова полетна кампания в близко бъдеще. Въпреки че е трудно да се каже дали Booster 4 и Ship 20 биха могли да поддържат реално намерението за стартиране. Ако разрешението е било дадено преди месеци, то всички аспекти, като полетен хардуер или бюрокрация, са били успешно прескочени.

Поредните звезди

На тяхно място сега застават Super Heavy B7 и Starship S24. Те са новите избраници в дебюта за орбитално изстрелване на Starship. И двете се отличават с обширни промени в дизайна и са за модернизирана версия на двигателя Raptor.

Безбройните уроци, научени през по-голямата част от годината, прекарана в отстраняване на неизправности и тестване на техните предшественици, водят до тези усъвършенствани версии. Въпреки че започна с труден старт, Booster 7 вече е завършил няколко теста за криогенна съвместимост и е в средата на оборудването с 33 нови двигателя Raptor.

От друга страна, може би показвайки удовлетворението на SpaceX от представянето на Ship 20, Starship S24 е на заден план в сравнение. Едва на 26 май 2022 г. SpaceX най-накрая завърши прототипа до степен, че беше готов да започне квалификационни тестове.

Ако премине тези тестове, SpaceX ще инсталира Ship 24 на суборбитален стенд за изстрелване и тест. Той е значително модифициран за квалификационно тестване.

Компанията иска да сведе до минимум риска от катастрофална повреда, като използва хидравлични цилиндъри, за да симулира тягата на шест двигателя Raptor V2. Същевременно стоманените резервоари и водопроводите на Starship са охладени до криогенни температури. Едва след като Ship 24 завърши стрес тестовете, SpaceX ще инсталира нови двигатели на Raptor и ще се подготви да възпроизведе успеха на Ship 20 с няколко статични пожара.

Оправдани надежди

Благодарение на подобренията на Raptor V2, Ship 24 ще трябва да издържи около 1400 тона тяга при излитане. Това е почти 25% повече от Ship 20. Освен по-здравата секция за тяга, Ship 24 е и първият Starship SpaceX оборудван с нос от следващо поколение. Също така притежава значителен редизайн на резервоара с гориво за кацане. Може да се похвали с функционален отсек за полезен товар и врата.

Ако приемем, че Ship 24 премине всички планирани тестове за криоустойчивост и симулация на тяга, остава да се види дали SpaceX ще върне Starship във фабричните съоръжения на Starbase. Възможно е подобно на Ship 20 да се инсталират Raptors и с това да приключи обработката на топлинния щит за термична защита.