Помагат ли цигарите за възстановяване след ковид?

Противоречиво проучване твърди, че тютюнопушене не е свързано с неблагоприятен изход от болестта при пациенти с COVID-19. Това е изключително необичайно заключение, тъй като COVID-19 атакува предимно белите дробове. Както отбелязва Световната здравна организация, тютюнопушенето уврежда белодробната функция, увеличавайки риска от респираторни инфекции, включително коронавируси.

Кой стои зад твърдението?

Месеци по-късно последната информация се опровергава, като ни кара да се запитаме, дали хората стоящи зад това твърдение нямат преки връзки с тютюневата индустрия. Сред международния екип, написал изявлението, наистина има няколко изследователи, които имат пряка връзка с тютюневите изделия.

Един от авторите е имал текуща роля в предоставянето на консултации на тютюневата индустрия относно намаляването на вредата от тютюна, а друг е бил главен изследовател на гръцката неправителствена организация NOSMOKE. Научният и иновационен център е получил финансиране от Фондация свят без тютюнев дим. Последната също е спонсорирана от тютюневата индустрия.

Ако такава връзка съществува в действителност, то тогава не е много чудно, от къде произлизат слуховете. Те засягат чувствителната тема и необходимостта да се докаже твърдението в съответствие с реалните данни. Публичното оповестяване на информацията и статистическите стойности относно ковид могат да са един от начините.

На кого да вярваме?

Това не е единственото твърдение от този вид. Още през април 2020 г. се стигна до заключението, че тютюнът може да помогне на пушачите да не хванат COVID-19. Изследователите установяват, че много по-малък дял пушачи в сравнение със средния брой заболели изпитват сериозни симптоми на COVID-19. По същото време невробиолози заключиха, че никотинът може да предотврати попадане на коронавирус в клетките.

Спекулации в мрежата

В крайна сметка, доказателства за тютюнопушене, което действително да предпазва хората от инфекция, в най-добрия случай са съмнителни. Към момента данните, подкрепящи твърденията за парадокса при пушачите, са ограничени и недоказани.

При тютюнопушенето и COVID-19 неправилното събиране на данни може да доведе до няколко погрешни заключения. Констатациите подчертават, колко трудно може да бъде осмислянето на потока от данни за COVID. Без да се разкрива конфликт на интереси, особено когато става въпрос за подозирани връзки с тютюневата индустрия по време на пандемията, на нас ни остава да гадаем и да се надяваме.