Иновативни начини за ограничаване на пандемията

Нова дъвка, която неутрализира вируса COVID-19, може да помогне за намаляване на разпространението му. В стремежа си да открият метод за справяне с вече дълго продължаващата ситуация по целия свят, учени от няколко университета си сътрудничат. Те създадат това, което според тях е по-евтин вариант за борба с коронавируса.

Как работи вируса?

SARS-CoV-2 се възпроизвежда в слюнчените жлези. Когато някой заразен, киха, кашля или говори, част от този вирус може да бъде изхвърлен и така да достигне до други хора наоколо. По тази причина беше наложено задължителното носене на маски и други предпазни средства от хората по цялото земно кълбо. Сега иновативна дъвка предлага възможност за неутрализиране на вируса в слюнката, като ни дава лесен начин за евентуално намаляване на източника на предаване на болестта.

От къде тръгва идеята?

Някои изследователи са правили проучвания относно лечението на хипертония преди настъпването на пандемията. Те са изследвали конкретен протеин за лечението на коварната болест. Медицинска лаборатория е отглеждала ангиотензин-конвертиращия ензим 2 или ACE2, използвайки патентована система за производство на растителна основа. По време на опитите растения са бомбардирани с ACE2 ДНК. Така учените са принудили хлоропластите да абсорбират, а протеините да растат. След това материалът е бил изсушен, замразен и готов за доставка на пациентите.

Същите учени са си сътрудничели в изследвания и разработка на новата дъвка. Тя е инфузирана с растителни протеини, които разрушават зъбната плака. Изследователите бързо са установили, че са попаднали на нещо обещаващо. От тук до тестовете с ковид не е оставало много.

Обнадеждаващи резултати

В предварителни и последващи анализи на тестови тампони, количеството на наличния вирус е било драстично намалено, след като дъвченето на въпросната дъвка предизвика намаляване на вирусния носител. Изглежда вкусното изкушение работи.

Къде ще се използва?

Дъвката може да бъде особено полезна в стоматологичните грижи и всички други ситуации, в които пациентът трябва да си свали маската, за да получи лечение. Ако дъвка преди среща намалява вероятността от разпространение на COVID, това е интригуваща възможност за всички, които се чувстват малко или много ограничени от мерките за безопасност.

Може би дъвката ще изкуши дори противниците на ваксината. Ако имаме късмет и вкусът се окаже точно токова обещаващ, колкото и резултата, какво повече да искаме.