Мозъчни вълни могат да ни кажат, колко болка изпитва някой

Определени мозъчни сигнали могат да се използват, за да се открие колко болка изпитва човек. Това би могло да промени начина, по който лекуваме определени състояния на хронична болка.

Новото изследване предоставя за първи път запис на мозъчни сигнали на човек, свързани с хронична болка. То може да подпомогне разработването на персонализирани терапии за най-тежките форми на болка.

Какво е хронична болка?

Хроничната болка, дефинирана като болка, която продължава три месеца или повече, засяга един на всеки пет души. Някои от тях страдат от диабет, високо кръвно налягане или депресия. Понякога може да засегне хора след инсулт или ампутация на крайник. Тъй като все още не разбираме как това се отразява на мозъка, срещаме редица трудности при лечението. Качеството на живот може да бъде сериозно засегнато.

Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско имплантират електроди в мозъка на четирима души с хронична болка. След това пациентите отговарят на анкети за степента на болката няколко пъти на ден за период от три до шест месеца. След като приключат с попълването на всяка анкета, те седят в покой за 30 секунди, за да могат електродите да записват мозъчната им активност.

Това помага на изследователите да идентифицират биомаркери за хронична болка в мозъчните сигнални модели, които са уникални за всеки индивид, както пръстовият отпечатък.

Учените използват машинно обучение, за да моделират резултатите от проучванията. Те откриват, че могат успешно да предскажат как пациентите ще оценят нивото на болка, като изследват мозъчната дейност.

Фалшива и реална болка

Изследователите откриват, че са в състояние да разграничат хроничната болка на пациента от острата такава, която е умишлено причинена. Сигналите за хронична болка идват от различна част на мозъка, което предполага, че това не е просто продължителна версия на острата болка, а нещо съвсем друго.

Тъй като различните хора изпитват болката по различни начини, няма универсален подход за справяне с нея. Това винаги е било голямо предизвикателство. Картографирането на индивидуалните биомаркери ще направи възможно терапевтичното използване на електрическа мозъчна стимулация.

Откритието е голям скок в лечението на болката и може да бъде особено полезно при лечението на хора с хронични проблеми, които имат затруднения в общуването. Това отваря нова врата към технологиите за интелигентна болка и индивидуалните начини, по които хората я усещат.