Ще бъде ли възможно извеждането на това взаимодействие на ново ниво

Пробив в декодирането на мозъчните сигнали може да бъде първата стъпка към бъдещето, където обикновени хора или войниците ще могат мълчаливо да комуникират по време на операции. Ново изследване, финансирано от армията на САЩ, успешно отдели мозъчните сигнали, които влияят на действието или поведението, от сигналите, които не го правят. Използвайки алгоритъм и сложна математика, екипът успя да идентифицира, кои мозъчни сигнали насочват движението или са свързани с поведенческите реакции. След това учените ги разделят от другите мозъчни сигнали несъответстващи на поведението.

В ежедневието и при военни действия

Изследователите искат да стигнат до точката, в която машина може да осигури обратна връзка към мозъка на войник. Това може да е знак за предприемане на коригиращи действия, преди някоя опасност да е станала факт. Сигналите за стрес и умора, които мозъкът издава, преди някой действително да осъзнае, че е стресиран или уморен, дават на хората да разберат, кога трябва да си вземат почивка. Единствената граница на възможностите тук е въображението.

Хора и машини

Друго потенциално бъдещо използване е тихата комуникация. Изследователите могат да надграждат върху съществуващите изследванията, за да позволят на мозъка и компютрите да комуникират. Това би позволило на войниците да си говорят безшумно чрез компютър на бойното полето.

В експеримента изследователите проследяват действията на маймуни, които отново и отново посягат към топка, за да разделят мозъчните сигнали. Сега те ще се опитат да идентифицират други сигнали извън тези за движение.

Какво усвояваме

Дори и да прочетете всичко, което става за четене не означава, че ще го разберете. Стъпка към последното е да можете истински да разберете думите, за да синтезирате някакъв смисъл. Пример за това е ученето на азбука или умението да се композира музика. За да може това да се осъществи между човек и машина, компютърът трябва да е в режим на пълна дуплексна комуникация с мозъка.

Иновативната програмата, подкрепена от Службата за армейски изследвания, се ръководи от изследователи от Университета на Южна Калифорния, с допълнителни американски партньори от Калифорнийския университет, Университет Дюк и Нюйоркския университет. Армията осигурява до 6,25 милиона долара финансиране за пет години в подкрепа на проекта и се надява, че ще може да се възползва от иновативните разработки.