YouTube скоро ще позволи на потребителите си да използват аудио от всеки видеоклип

Възможността да вземате проби от аудио от видеоклипове на други потребители е една от най-големите и силни страни на TikTok. Тя позволява на членовете да разпространяват в платформата, а на потребителите да откриват ново съдържание, като гледат различни видеоклипове със същия звук.

Скоро YouTube ще реализира подобна функция в Shorts, позволявайки на потребителите да вземат проби от звуци от всяко съдържание, качено в платформата. Първоначално тя ще бъде достъпна за пазари като Великобритания, Канада и редица страни от Латинска Америка. След това инструментът ще бъде разпространен и на други пазари, включително САЩ.

Ползи от забавната функция

Новата актуализация значително ще разшири аудиото, до което ще имаме лесен достъп. Функцията ще насочи потребителите на YouTube към Shorts чрез нов бутон „Създаване“ в мобилното приложение. Той ще бъде позициониран под видеоклиповете до бутоните за харесване. Кликването върху него ще даде възможност да се изпробва аудиото на видеоклипа в Shorts. От своя страна зрителите в Shorts ще могат да докоснат аудиото във всяко видео, за да се върнат към първоначалния източник в YouTube.

Тази функция ще помогне на създателите на по – големи формати да позволят на общността да намери нещо интересно в дадено видео. Потребителите на Shorts могат да създадат нещо с примерния звук, а създателите на аудиото ще получат входяща информация или експозиция за това.

Защита и неприкосновеност

Не всички създатели обаче ще бъдат доволни от това. За целта ще има отметка в настройките за качване на видеоклиповете, която дава на потребителите на Shorts достъп до въпросното аудио. Полето за разрешения е въведено преди потребителите на Shorts действително да могат да вземат проби от видеоклипове в YouTube. То трябва да бъде отметнато ръчно за всяко видео. Компанията е поела ангажимент за разработване и на опция за групово отказване.

Риск от злоупотреба

Функцията може да създаде и други проблеми. През годините в YouTube е качено огромно количество съдържание, голяма част от което е лично. Качилите това съдържание едва ли ще искат то да се използва, тъй като това може да даде възможност за тормоз или злоупотреба. Тук създателите също ще трябва да посочат кои видеоклипове не искат да се използват в Shorts.

YouTube е наясно с тези потенциални проблеми, но дискусиите на компанията със създателите продължават. Компанията обяви и плановете си да плати обезщетения на създателите, за да използват приложението, но не е ясно колко точно може да спечели всеки от това.