Учените смятат, че земята ще се превърне в гола пустиня

Ново проучване, ръководено от изследователи от университета в Бристол прогнозира, че през следващите 250 милиона години континентите ще се изместят. Те ще образуват това, което наричаме „Пангея Ултима“. Един изключително горещ суперконтинент, който ще да бъде негостоприемен за повечето бозайници поради условията на живот в подобна среда.

Световните земни маси, предполагат нов свръхнатоварен климатичен модел. Те ще се оформят в един гигантски суперконтинент и ако хората успеят да преживеят промяната, ще се превърнат в пустинни жители.

Реални представи

Екологичните и геофизични изследователи прогнозират в ново проучване, че вулканичната активност от тектонското изместване и последващото повишаване на въглеродния диоксид до около два пъти по-високи нива от сегашните ще направи голяма част от земята на безплодна.

Относно обезпокоителното изследване на най-съвременният суперкомпютър за моделиране на климата на планетата, по време на създаването на Pangea Ultima, ще наблюдаваме средно над 38 градуса по Целзий. Това е естествена последица поради увеличеният CO2, изпускан в атмосферата от тектонична вулканична дейност. Все пак трябва да отчетем факта, че в изследването на са включени резултатите от влиянието на човешката дейност. Въглеродни емисии в това отношение достигат невъобразими размери. Няма как да се залъгваме. Това е най-пагубното влияние върху заобикалящата ни околна среда.

Влошаване на пейзажа

През въпросният период от време, когато се формира Pangea Ultima , Слънцето вероятно ще стане с 2,5% по-ярко. Този факт ще доведе до повишена слънчева радиация, което прави нещата още по-горещи. Това ще промени не само живота на бозайниците, какъвто го познаваме, но и на повечето растения.

Безплодна пустиня

Възможно е хората да оцелеят достатъчно дълго, за да съществуват на Pangea Ultima, но те ще приличат повече на хората, изобразени в основополагащия научно-фантастичен сериал на Франк Хърбърт „Дюн“. Дали ще се променим физиологически? Ще започнем ли да обитаваме пещери и подземия? Или в крайна сметка ще намерим начин да се заселим на друга планета.

Колкото и ужасяващо да звучи перспективата, събитията подобни на тази промяна са се случвали многократно в историята на Земята и без съмнение ще се повторят. Повечето учени смятат, че животът ще намери изход от подобен мрачен период. Миналото е доказало това твърдение.