Изследователи са открили, че взирането в наситена червена светлина за няколко минути на ден може да подобри зрението при хора над 40 години

С напредване на възрастта е нормално да очакваме различни части от тялото ни да влошат работата си. Не всички обаче го правят с едно и същото темпо. Ретината на очите е един пример за орган, който остарява по-рано от останалите. Ново проучване показа, как терапия с дълбока червена светлина може да спомогне за обръщането на тези ефекти. Осветяването на очната ябълка трябва да става само с правилната дължина на вълната на светлината. Единствено тя носи значителни подобрения за зрението при хора над 40 години.

Изследователски стремежи

Проучването разглежда потенциала за манипулиране работата на митохондриите. Те действат като енергийна фабрика за клетките на ретината. Това става с произвеждането на богата на енергия молекула, наречена аденозин трифосфат (АТФ).

Фоторецепторните клетки на ретината имат особено високи енергийни нужди и затова там се измерва висока плътност на митохондриите. Това допринася за непропорционалния процент на влошаване на зрението. Ефектите започват да се ускоряват около 40 години и причиняват значителен спад във функцията на фоторецепторите. Чувствителността на ретината и цветното зрение постепенно намаляват. При застаряващото население това е все по-често срещан проблем. Сега учените се опитват да рестартират стареещите клетки на ретината, чрез кратко облъчване с дълги светлинни вълни.

Какво е постигнато до тук

В предишни експерименти изследователите са открили, че излагането очите на мишки и пчели на 670-нанометрова дълбока червена светлина води до значително подобряване на зрението им. Митохондриите притежават специфични характеристики за поглъщане на светлината, влияещи върху ефективността. По-голямата дължина обхваща 650 до 1000 нанометра. Чрез нея се подобряват митохондриалните показатели за увеличаване производството на енергия.

В следващия етап от изследването вниманието е насочено към хората. В експеримента са участвали 24 здрави доброволци на възраст между 28 и 72 години. Те са били подложени на прегледи в началото на проучването. Тествала се е чувствителността на ретината, при използването на периферното зрение и при слабо осветление. Също така са били измерени и степените за чувствителност на цветното зрение.

LED светлина

Като част от изследването е използван обикновен LED фенер за излъчване на наситена червена светлина и за лечение на намалено зрение. На всички участници е даден малък LED фенер, който излъчва наситено червен 670-нанометров лъч. Доброволците е трябвало да се взират в него в продължение на три минути на ден през двуседмичен период от време. Последващи тестове са разкрили, че терапията не оказва влияние върху по-младите индивиди, но води до значителни ползи за тези на 40 и повече години.

Способността за откриване на цветове се е подобрила с до 20% при някои от субектите, като най-значителните резултати се наблюдават в синята част на спектъра. Именно тя е най-податлива на намаляване с възрастта.

Проучването показва, че е възможно значително да се подобри зрение, което вече е намаляло, използвайки прости и кратки излагания на светлинна вълна, която презарежда енергийната система на клетките в ретината. Технологията е проста и много безопасна. Специфичната дължина на вълната се абсорбира от митохондриите и се набавя необходимата енергия за клетъчните функции.