Ще можем ли да записваме хората без те да подозират?

Meta-formerly-Facebook току-що представи своя нов модел интелигентни очила Ray-Ban. Ray-Ban Meta Smart Glasses са продължение на мрачния провал Ray-Ban Stories. С 12-мегапикселова камера джаджите ще могат да правят снимки и да записват видео със солидните 30 кадъра в секунда при 1080p. Това може да се превърне в кошмар за поверителността.

Напредъкът на технологиите

С напредването на технологиите сме подложени на изненади отвсякъде. Дали това се осъществява през камерите на собствените ни телефони, през лаптопа или други мултимедийни устройства, факт е, че нашата конфиденциалност е подложена на множество заплахи. Вече започнахме да се страхуваме дори от телевизора в собствения си дом. За какво да внимаваме още?

Шпионската мечта

Очаква се очилата да са налични официално всеки момент. Те ще могат да предават на живо до 30 минути наведнъж в Instagram или Facebook. Всеки, който желае да плати за исканата цена от $299, може да играе ролята на технолог инфлуенсър.

Фактът, че новите приспособления ще изглеждат почти еднакво с обикновените Ray-Bans, води след себе си обезпокоителна тенденция. За всеки, който не желае безсрамно да излъчва живота си и да го предава на алгоритмите на Meta, иновацията може да е меко казано шокираща.

Не бързайте да се стресирате. Умовете на Meta имат решение. Очилата ще светят, когато записват. За разлика от времето, когато тази функция беше използвана в някои подобни предшественици, сега тя ще мига и изключва, за да направи ефекта по-силно забележим. Остава въпроса с пряката слънчева светлина, която има способността да заглушава всякакъв вид екрани и светлинни индикации. Не можем да прогнозираме доколко ще помогне този трик, когато самото устройство е направено толкова незабележимо.

Лесно решение

Някои твърде бързо се сетиха как да осуетят препятствието. Спокойно може да се постави лепенка върху индикатора, която ще прикрие всякакви издайнически знаци. Други способни индивиди може да успеят с изключване на светлината напълно.

В допълнение към опасенията за поверителността, предстои софтуерна актуализация на очилата, която ще ги оборудва с Meta AI. Компанията твърди, че последната ще може да получава информация за това, което гледате. Страшно е като си помислим, че тази технология може да започне да анализира човешки лица.

Сподели
Предишна страницаЩе се превърне ли Земята в гола пустиня?
Следваща страницаКолко е важен изборът на детски център?
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.