Иновативно лечение, насочено към мозъка в опити да подпомогне болните от Алцхаймер, ще се използва за въздействие на наркотична зависимост

Новият метод разчита на шлем за милиони долари. Чрез него се провежда авангардно лечение, насочващо почти хиляда лъча ултразвукова енергия към мишена в мозъка с размер на върха на молив. Това е напредък в медицината с пресметнати рискове и разширяване границите на досегашните възможности

Може ли ултразвукът да помогне на хората с болестта на Алцхаймер?

Сканиране на мозъка на болен от Алцхаймер разкрива червени петна, показващи натрупване на бета амилоидни протеини. Това е нещо като мозъчна плака, за която се смята, че играе основна роля при хората с Алцхаймер. Тя нарушава здравите връзки между мозъчните клетки. Преди експерименталната процедура пациентите в изпитанието получават интравенозно лечение с адуканумаб. Това е лекарство, използвано за намаляване на плаките.

Aducanumab действа бавно по начина, по който обикновено се прилага. Хората получават инфузия на антитяло за час или два веднъж или два пъти месечно в продължение на 18 месеца или повече. Нужно е време, защото лекарствата трудно преминават през така наречената кръвно-мозъчна бариера.

През юли Администрацията по храните и лекарствата даде традиционно одобрение на лекарството за Алцхаймер леканемаб. То е известно с марката Leqembi.

Учените използват фокусиран ултразвук, за да преминат кръвно-мозъчната бариера. Пациентите участници в опита слагат специализирани шлемове и се подлагат на ЯМР. След това, те получават разтвор, съдържащ микроскопични мехурчета. Когато бъдат достигнати от ултразвукова енергия, мехурчетата вибрират и отварят кръвно-мозъчната бариера, като временно позволяват на терапевтичните лекарства да навлязат бързо в мозъка.

По този начин терапевтичния полезен товар се доставя точно в областта, която трябва да премине с високо проникване. Нужна е прецизност, защото не е желателно твърде много отваряне на кръвно-мозъчната бариера. Ако това се случи, може да доведе до кървене и подуване на мозъка.

Пациентите са били будни по време на процедурата и не са усетили нищо. Всеки от тях е получавал лечението веднъж месечно за период от половин година.

Досега не е имало промяна в способността на пациентите да извършват ежедневните си дейности. Ултразвуковите лечения са приключили през юли миналата година. Мозъчните сканирания показват ясно намаляване на бета амилоидните протеини. Бета-амилоидната плака, насочена с ултразвук е намалена с 50% повече от областите, третирани само чрез инфузия.

Вече е ясно, че фокусираният ултразвук може да изчисти бета амилоидната плака по-бързо. Той е получил одобрение от Администрацията по храните и лекарствата. Използва се ултразвук, за да се възстанови функцията на мозъчните клетки, загубена в следствие от болестта Алцхаймер.

В подкрепа на наркозависимите

Изпитателите не работят само в помощ на хора с Алцхаймер. Екипът се насочва и към наркоманията. Тази болест засяга около 21 милиона американци, а в световен мащаб цифрата е още по-страшна. Ултразвук може да се използва и за лечение на зависимости.

Лечение на пристрастяване с мозъчен имплант

Учените се опитват да адаптират технологията, използвана за лечение на болестта на Паркинсон, за да помогнат за лечение на хора с тежка зависимост от наркотици. При болестта на Паркинсон се използва мозъчен имплант, за да спре треперенето. Сега подобен имплант в частта от мозъка, отговорна за регулиране на поведението, безпокойството и апетита, ще се използва като начин за контролиране на пристрастяването.

Общо четирима пациенти с тежка зависимост към наркотици са претърпели операция за имплантиране. Един е имал малък рецидив, друг е отпаднал напълно от изпитанието, а двама са били без лекарства след операциите си.

Новият метод разчита изцяло на ултразвуково лечение, като тук отпадат опасностите от операция на мозъка. Отварянето на нечий череп винаги е рисковано. Лекарите смятат, че могат да достигнат до повече пациенти, ако използват ултразвукова технология, която вече се прилага за лечение на други мозъчни заболявания.