Учените откриха начин за изтриване на краткосрочната памет при мишки

Учени от университета в Киото, Япония, успешно манипулираха спомените на мишки, използвайки невронно-оптична система. Проучването все още е в експериментална фаза, но изглежда обещаващо. Опитът предстои да превърне приспособлението за изтриване на паметта от филмовия хит „Мъже в черно“ в нещо реално.

Как се прави?

Изследването е проведено чрез поставяне на мишки в тъмна камера, която ги шокира в местообитанието им. Когато мишка влезе в камерата, тя ще бъде объркана и разтревожена допълнително от електрически стимул. Въпреки това, тези които са били подложени на опита са забравили за токовия удар, който им се прилага вътре в камерата и в последствие влизат отново в нея.

Спомените се консолидират по време на сън с нервна активност, наречена дългосрочно потенциране (LTP). Екипът от университета в Киото, използва осветяване на някои неврони, за да инхибира синтеза на кофилин. Това е протеин, който е от съществено значение за LTP.

Как работи LTP?

LTP процесът създава образувания на паметта чрез укрепване на синапсите с невронна активност. Чрез изследване кои клетки преминават през LTP и кога го правят, може да се определи времето на формиране на паметта и мястото на съхранението й в мозъка.

LTP може да бъде нарушен и чрез използване на лекарства. Те обаче не са прецизни при насочване към специфични региони на мозъка.

Екипът на Goto инжектира мишки с адено-асоцииран вирус (AAV), който се използва за доставка на гени. Той синтезира протеин, направен от кофилин и флуоресцентна SuperNova, за да определи мястото на образуваните спомени. Този протеин освобождава реактивен кислород, който дезактивира близките съединения, когато са изложени на светлина.

Учените, вдъхновени от „Мъже в черно“, са осветили целевата част от мозъка на мишките два пъти по време на изследването. Този процес е изтрил краткосрочната им памет.

В полза на хората

Макар и не много очаквано, елиминирането на местния LTP чрез целенасочено осветяване явно изтрива паметта. Съавтор на изследването сподели, че тази нова технология може да осигури метод за изолиране на образуването на памет както временно, така и пространствено на клетъчно ниво. Свързаните с LTP синаптични аномалии са включени в паметта и нарушенията при болести като Алцхаймер и шизофрения. Очаква се новият метод да доведе до редица лечения за психични разстройства.