ревюта

Технологията е нещо, което се развива с безумна скорост всеки ден. Докато днес едно устройство е било на върха, утре то губи своята позиция, защото друго, много по-добро, го е изместило. За голяма част от потребителите следенето на този процес е трудоемка задача, защото не всеки има нужното време, за да преглежда новостите в технологичния свят всеки ден. Ако изключим маниаците на тази тема, като мен, повечето хора отделят време за преглед на новите джаджи тогава, когато дойде моментът да си купят нова или просто проявяват интерес към определен продукт.

[cquote]Защо се дават оценки на ревютата и каква е ползата от тях?[/cquote]

Тук идва моментът, в който потребителите се ориентират към ревютата, които се изготвят от независимите технологични сайтове. Причината е, че те са най-обективни и няма да скрият наличието на определени предимства или недостатъци, а това е най-важното при изготвяне на едно ревю. Никой уважаващ себе си потребител няма да се хвърли да купува или да вярва на нещо само от една рекламата. Той ще прегледа какво е мнението на експертите в тази област, за да отсее значимите за него мнения от доказали се професионалисти в бранша.

[lquote]Какво е важно за едно ревю?[/lquote] За да бъде едно ревю добро, то трябва да има подходяща конструкция и да следва определена схема, която всяка медия изготвя. Тази схема може и да не я срещнете в друг сайт, а може и да видите общи черти, но всеки един я прави по начин, който смята за подходящ. Smart News има свой метод за изготвяне на ревютата, който се състои от няколко части, за които сме преценили, че са най-важните. Нашите ревюта не са задълбочени до такава степен, че да ви даваме данни от инженерни тестове, които са трудно разбираеми. Нашите ревюта са базирани на личните впечатления на дадения журналист и включват експертното му мнение върху качествата на даден продукт.

[cquote]За коя група читатели са нашите ревюта и защо?[/cquote]

Избраните категории, по които работим, разбира се, обхващат и подкатегории, които покриваме в ревютата. В тях ние даваме информация за най-важните функционалности и качества на всеки продукт, без да навлизаме в излишни и ненужни подробности. След задълбочен анализ сме избрали следните категории, като сме преценили, че са най-важни за всеки един средностатистически потребител. По този начин ние обхващаме най-голяма част от аудиторията, без да се ограничаваме само с определена група читатели с много високи или ниски технически познания.

 

Дизайн и външен вид

• Изработка
• Контролери
• Дисплей
• Стил

Интерфейс и софтуер

• Операционна система
• Интерфейс
• Конструкция
• Приложения
• Функционалности

Звук, браузър и свързаност

• Високоговорители и слушалки
• Качество
• Плейър
• Скорост и функционалности на браузъра
• Опции за свързаност

Камера

• Качество на снимки и видео
• Интерфейс на камерата
• Функции
• Мостри

Хардуер

• Обзор на характеристики
• Скорост
• Производителност
• Батерия
• Тестове и резултати

 

[rquote]Оценките са по десетобалната скала, като 10 е най-високата оценка[/rquote] В края на ревютата ще намерите и оценка на редактора за даденото устройство, която е базирана на описаното в ревюто и личните впечатления, но никога не включва пристрастие към марка или продукт. Ние сме професионалисти и винаги гледаме обективно на всяко устройство, сравняваме качествата между конкурентни продукти безпристрастно и оставяме настрана личните предпочитания. За нас е от изключително значение при четенето на нашите ревюта да знаете, че те са направени на високо ниво и няма да подведем никой с лъжлива информация.

[lquote]Как разпределяме устройствата и оценките[/lquote] Сега ще ви обясня и как определяме оценките, за да знаете защо един телефон е получил повече или по-малко от друг. Първо искам да обърна внимание на това, че ние разделяме телефоните по класове – Нисък, Среден и Висок. Така разграничаваме устройствата и няма да има обърквания, ако един телефон за 200 лв има същата оценка като този от 1200 лв. Второ, определянето по класове не е на база хардуерни възможности, защото един iPhone е по-слаб чисто хардуерно от един Galaxy, но все пак са от висок клас, например. Трето, имайте предвид, че времето си минава и ако един телефон бъде ревюиран в началото на годината той може да получи същата оценка като този, чието ревю сте гледали в края на годината. Логично е, че вторият ще бъде по-мощен и качествен и това трябва да се вземе под внимание при сравняването на различните телефони и оценките към тях.

 

1 – Тази оценка се дава в изключително редки случаи, когато оценяваният елемент от устройството е в безобразно състояние и не подлежи на коментар. При такава цифра считайте, че тази част от телефона просто не функционира.

2 – Тази оценка се дава, когато оценяваният елемент от устройството е с изключително лоши показатели. Той не е конкурентно способен и няма да в състояние да се ползва правилно.

3 – Тази оценка се дава, когато оценяваният елемент от устройството е с лоши показатели. Той е наличен в устройството, но практически трудно би бил приложим или ефективен.

4 – Тази оценка се дава, когато оценяваният елемент от устройството е с добри показатели. При такава оценка определено има сериозна нужда от подобрение в тази част от телефона, но за стандартно ползване би свършил работа.

5 – Тази оценка се дава, когато оценяваният елемент от устройството е с много добри показатели. Това е средата между добро и лошо представяне и в повечето случи важи приказката, че „чашата е наполовина празна или наполовина пълна“, което зависи от мнението на всеки.

6 – Тази оценка се дава, когато оценяваният елемент от устройството е със задоволителни показатели. Тук имаме дадена част от телефона, имаща необходимите качества да работи правилно, без да създава явни и неприятни затруднения.

7 – Тази оценка се дава, когато оценяваният елемент от устройството е с доста приемливи показатели. Той определено е функционален и качествен, но има известни забележки или недостатъци пред друг по-добър продукт.

8 – Тази оценка се дава, когато оценяваният елемент от устройството е с добри показатели. Тази част от телефона без съмнение е на високо ниво и ще работи правилно. Тя притежава добър набор от функционалности, но има липси, които може да намерите в друг продукт.

9 – Тази оценка се дава, когато оценяваният елемент от устройството е с много добри показатели. Такава оценка може да видите при водещите модели от всеки клас, които притежават най-доброто и са топ в класа си. Тук няма нужда от сериозни подобрения, а по-скоро има нищожни липси, които не са позволили да се даде най-висока оценка.

10 – Тази оценка се дава, когато оценяваният елемент от устройството е отличен. Такава оценка ще срещнете рядко, най-вече при устройства от най-висок клас, които са доказали качествата си. Десет се дава само тогава, когато няма място за забележка или критика.

 

[cquote]Крайна оценка[/cquote]

В края на всяко ревю ще намерите и осреднената оценка на устройството, която се определя по стандартен начин. Всички оценки на различните елементи се събират и се делят на техния брой. Крайният резултат се закръглява до първата цифра след запетаята или казано по друг начин – ако крайната оценка е 8.52, то ние ще го напишем 9.

Надяваме се, че тази информация ще ви е полезна, за да придобиете по-ясна представа как Smart News определя кое устройство може да получи най-висока оценка и кое не. Тъй като технологията е нещо, което се развива с безумна скорост всеки ден, ние също трябва да се променяме според нея. Това означава, че методът за оценяване може да претърпи промени от наша страна, за да може да ви предоставяме най-актуалната, точна и професионална оценка на всеки един продукт.

[cquote]Оценките се определят според потребителското преживяване, а не само от параметрите на телефона![/cquote]

 

Забележка: В определени ревюта е възможно да няма оценки, което е наложително поради специфичността на продукта или други основателни причини!

SmartNews запазва правото си да налага промени и обновления по горепосоченото описание.