Всеки от нас се кефи на големи телевизори и монитори. Тук спокойно мога да кажа – размерът има значение. Колкото повече инчове, толкова по-добре, колко по-голям е екранът, толкова по-добре. През последните две години съм тествал доста монитори и смея да твърдя, че това да работиш на повече инчове е предимство и като се замисля не мога да кажа нито един недостатък.

  Тук идва моментът дa ви се похваля, че имах възможността да тествам един наистина прекрасен монитор на LG, чийто модел е 34UM95. Той ще е обект и на днешните ми скромни писания.  

 

 

 

 

Нека да започна с дизайна. Той е изключително изчистен, семпъл и както виждате красив. Лично за мен дизайнът не е от голямо значение, но тук просто не мога да не отбележа, че от LG са се постарали и всичко е изпипано докрай. Много ми допаднаха хромираните линии отстрани и отгоре, някак си му придават една завършеност. Друго, което прави впечатление още на пръв поглед, е стойката му, която е прозрачна и погледнат фронтално изглежда все едно стои в пространството. Като минус за стойката мога да кажа, че няма възможност за местене надолу, а само нагоре, и то съвсем малко. Другото, което не ми хареса при нея е, че не височината не може да се регулира. Ако искате да го направите, трябва да развиете двата болта на гърба и възможностите са.. ами никакви според моите виждания. Така че ако на някой му идва нисък, го съветвам да си вземе някоя дебела книга. Ако пък ви идва висок… е, това така и не го измислих.

Споделих ви с две думи за красивия му дизайн, сега нека да ви кажа защо този монитор е хубав не само на външен вид. 34UM95 е първият в света UltraWide QHD монитор. Както и прави впечатление на снимките, съотношението му е 21:9 при 34 инча диагонал. Така от LG са добавили и резолюция от 3440х1440. Честно казано комбинацията от супер широкия екран и тази резолюция е нещо уникално. Колкото и да ви обяснявам, че картината е страхотна, на живо е още по-красива. Цветовете, макар и лично според мен леко неточни, са наситени, контрастни, а рязкостта дори трябваше да я намаля малко. Работата с това чудовище (да, мога да го нарека така, защото поставен до основния ми 24 инчов монитор изглеждаше внушително) беше изключително приятна. Имах времето да обработя няколко видеа и снимки по следващите ни проекти (stay tuned, както обича да казва Luba6ky ;P), и мога да кажа, че въпреки неговата широчина не усещах умора нито в очите, нито след постоянното местене на главата от единия край към другия. Особено вечерно време ми беше много полезна функцията Reader Mode, която присъства и в други модели на LG – когато е включена, доста успокоява очите, ако имате много писане или четене на дълъг текст.

34UM95Нещо, на което много се зарадвах, е джойстикът за управление в менюто. За разлика от другите модели, при които си признавам с мъка нацелвах какво искам да натисна, тук имаме изключително удобен джойстик. Още по-хубавото е LED лампичката, която е сложена точно под логото и с нея много лесно се ориентирате каква е точната му позиция. За тези от вас, които не обичат нещо допълнително да свети или мига – има опция и за спиране.
Тъй като може би вече сте усетили, че това не е много техническо ревю, нека да копирам и малко „суха“ информация за спецификациите.

 

Характеристики

 

  • • 34″ IPS екран
  • • Резолюция 3440 x 1440 пиксела
  • • Съотношение 21:9
  • • Съотношение на контраста 1000:1
  • • Цветова гама sRGB 99% / Яркост (cd/m2) 320cd
  • • 4-Screen SplitS
  • • 2xHDMI
  • • Reader Mode
  • • Flicker Safe/li>
  • • 829.9 x 172.9 x 468.9 мм (със стойката)

 

Дотук обобщено имаме красив и изчистен екран, много резолюция и перфектна картина. Прибавям и два вградени 7 ватови говорителя. Сега, предполагам повечето от вас си мислят, че щом са вградени няма да изкарват добър звук… Съгласен съм донякъде, но специално тук се изненадах. Звукът е много чист, но пък няма бас и ми идва едно такова сухо. Въпреки това при първото включване на монитора ми трябваше малко време, преди да усетя, че всъщност слушам през него, а не през колоните. Абе, става за заместител, ако не сте фенове на плътния бас.

Нека да кажа и две думички за свързаността. Имаме налични два HDMI порта, два USB 2.0 и един 3.0 порта, два Thunderbolt порта и 3.5 мм стерео жак. На пръв поглед ми се видя само един HDMI порт и си помислих, че от LG нещо са се объркали, но след второ четене се оказа изведен отстрани на панела с жакове.

  Като цяло LG 34UM95 е монитор, за който лично аз не мога да кажа нищо негативно.  

 

 

Във времето, в което го използвах, не намерих нещо, което да ми липсва, освен както споменах по-горе промяната във височината. Беше ми много удобно при обработката на видеа и снимки. В началото е малко странно и ако работите с два монитора ще ви е малко трудно да свикнете с цялото местене на погледа от единия край до другия, но лично на мен ми трябваше около един ден. Даже обмислям вариант да не го върна на LG и да се направя на ударен, но ще видим ;P.Не съм сигурен каква ще бъде цената му тук, но според цените в чужбина смятам, че ще е около 2000 лв. Да, много пари са, но пък удобството да се работи на този монитор бих казал, че компенсира.

Сега стискайте палци, защото ще се сложа два стари монитора в кашона на този и ще се опитам да ги пробутам на LG. 🙂