Новият експеримент на компанията ще ни осигури достъп до влиятелни лица в YouTube

Според последни данни Google работи върху експеримент с изкуствен интелект, който може да ни позволи да разговаряме с известни личности. Проектът също така ще даде възможност на всеки да изгради свои собствени чатботове, подобно на услуги като Character.ai. Според информацията, Google планира да позволи на всеки да създава свой собствен чатбот, като опише неговата личност и външен вид. След това ще бъде в състояние да разговаря с него, просто за забавление.

Това последно усилие на AI е значително различно от Gems, които по същество са персонализирани версии на Gemini. Казано по-просто, Gems са подобни на персонализирани GPT, които могат да бъдат научени да се справят с отделни задачи. Например, да действат като треньор по бягане или партньор по програмиране.

Предстоящият проект за чатбот на Google ще прецизира семейството от езикови модели Gemini, за да имитира или подражава на стила на отговор на конкретни хора.

Конкуренция

Интересът на гиганта към персонализираните чатботове може да подскаже, че той иска да се изправи срещу Celebrity AI на Meta. Последните вече ни позволяват да говорим с изкуствен интелект на известни личности като Snoop Dogg.

Предстоящият продукт на Google направи сравнения с Character.ai. Това е услуга за чатбот, която предлага разнообразна гама от личности, вариращи от телевизионни герои до реални политици. Character.ai ви позволява да създавате свои собствени персони с уникални стилове на отговор, които могат да бъдат обучени чрез набори от текстови данни.

Партньори

Начинанието на Google за персонализиране на чатбот идва с любезното съдействие на екипа на Labs, който миналата година се насочи към различни експерименти с изкуствен интелект.

Що се отнася до монетизацията, докладът предполага, че Google може евентуално да интегрира проекта в YouTube, вместо да го стартира като самостоятелен продукт. Това би позволило на създателите да добавят свои собствени AI персони и потенциално да подобрят ангажираността с аудиторията си. Най-известната личност на YouTube, MrBeast, вече въплъщава задвижван от AI чатбот в платформите на Meta. Въпреки че този подход може да не доведе до директен поток от приходи, той може да убеди потребителите да се връщат в YouTube по-често и да предложи на създателите по-добър обхват.

Реализация

Датата на пускане все още не е финализирана, платформата за чатбот най-вероятно ще си проправи път към страницата на Google Labs първо за тестване. Към момента съществуват над дузина експериментални инструменти и проекти. Противоречивите AI Overviews вече са интегрирани в основните продукти на Google.