НАСА все още няма дата за обратното пътуване

Boeing все още не разполага с информация относно това, кога неговият засегнат космически кораб Starliner може безопасно да върне астронавтите на НАСА на земята. В момента той е закачен към Международната космическа станция, където се намират Сунита Уилямс и Бъч Уилмор.

Двойката, която успя да стигне до космическата станция цяла на борда на бета версията на космическия кораб през изминалия месец, остава там за неопределено време. НАСА и Боинг обявиха, че датата на тяхното обратно пътуване е отложена без планирана такава за връщане.

Поредица от гафове

Завръщането е било отлагано общо три пъти в резултат на проблемите на космически кораб. Последният вече е виждал безброй закъснения и технически предизвикателства. Те обхващат период от няколко години. Астронавтите разполагат с всички шансове успешно да се извозят на капсула обратно на Земята. Продължаващата драма разгорещява спекулациите, защо Boeing има толкова много проблеми с това.

След успешното изстрелване на космическия кораб на 5 юни, служители са открили пет различни теча на хелий. Те засягат тласкащата система на Starliner. Тя разчита на хелий, за да коригира позицията на космическия кораб в космоса. По нейна вина Starliner вече пропусне първия си прозорец за скачване с МКС на 6 юни. Вторият опит беше успешен, позволявайки на Уилямс и Уилмор безопасно да се прехвърлят на станцията.

Процес на управление 

Мениджърът на програмата за търговски екипаж на НАСА посочи, че агенцията ще отдели време, за да разбере какво се е объркало и как да върне двамата астронавти на повърхността. Следва се стандартен процес за управление на мисията. Данните управляват вземането на решения по отношение на овладяването на малките течове на хелиевата система и работата на тласкачите.

Според НАСА, Starliner остава годен за връщане в случай на извънредна ситуация на космическата станция. Такава изисква екипажът да напусне орбитата и да се върне на Земята. Въпреки това засега Уилямс и Уилмор ще трябва да се заредят с търпение. Космическата агенция отбелязва, че няма да се върнат преди планираната космическа разходка на 2 юли.

НАСА трябваше да отмени излизане в открития космос, след като астронавт откри вода, която пръска от скафандъра и покрива козирката с лед.

Въпреки многото неуспехи, служителите остават оптимисти за бъдещето на Starliner. Отзивите на екипажа са изключително положителни. Те знаят, че всяка част от обучението, което се прави по време на Crew Flight Test, ще подобри и изостри опита за бъдещите екипи.