Приложението Messages ще поддържа RCS в iOS 18

Дългоочакваният ден е тук. Apple най-накрая обяви, че приложението Messages ще поддържа RCS в iOS 18. Новият стандарт ще замени SMS като комуникационен протокол по подразбиране между устройства с Android и iOS. Ходът идва след години на подигравки, убеждаване и не без известен регулаторен контрол от страна на ЕС.

За съжаление не знаем нищо друго освен факта, че можем да го очакваме в iOS 18. Уебсайтът на Apple относно предстоящото издание включва поне един пример за това как RCS ще изглежда на iPhone. RCS се появява в текстовото поле, за да посочи връзка, но с изключение на това всичко е доста стандартно.

Към момента, когато хората използващи iOS и Android си изпращат съобщения, услугата се връща към SMS. Снимките и видеоклиповете се изпращат с по-ниско качество, съобщенията се съкращават и което е по-важно, разговорите не са криптирани от край до край, както е в iMessage. Съобщенията от телефони с Android се показват като зелени балончета в чатовете на iMessage и настъпва хаос.

Какво е RCS?

RCS или Rich Communication Services е разработен като заместител на SMS. RCS предлага индикатори за въвеждане и разписки за четене, позволява ви да изпращате по-дълги съобщения и поддържа изображения и видеоклипове с по-високо качество. С други думи, много прилича на iMessage.

Той се превърна в стандартен протокол за съобщения на телефони с Android, тъй като американските безжични оператори го възприеха напълно през последните пет години. До този момент Apple упорито отказваше да го поддръжка. Започвайки с iOS 18, някои от тези функции, подобни на iMessage, най-накрая ще бъдат налични в междуплатформени чатове.

Конкурентен натиск

Кампаниите за натиск от страна на Google и Samsung да приемат RCS вероятно не са това, което е накарало Apple да преоткрие критичната точка. Компанията обяви през ноември, че ще добави поддръжка на RCS през следващата година. Но моментът вероятно не е съвпадение. Съобщението на Apple беше опит да се успокоят регулаторите на ЕС.