Флорида пуска почти милиард комари с хакнати гени

Властите във Флорида Кийс одобриха план на биотехнологичната компания Oxitec да пусне над 750 милиона генетично модифицирани комари през следващите две години.

Агенцията за опазване на околната среда одобри пилотния проект още през май, след дългогодишен процес на одобрение. Целта е да се използват комари, чиито гени са били променени, така че женското потомство да умре в стадия на ларвите, което означава, че популациите могат бързо да бъдат унищожени.

Защо са опасни?

Комарът Aedes Aegypti може да пренася смъртоносни заболявания, включително вирус Zika, денга и жълта треска. Но защитниците на екологичните права осъждат плановете опасявайки се, че модифицираните комари могат да навредят на екосистемите.

Кризите пред човечеството

Нашата нация е изправена пред редица предизвикателства като пандемията Covid-19, расовата дискриминация, изменението на климата и други подобни. Ако въпросното модифициране излезе от контрол и не даде желаните резултати, на какво ли ще бъдем свидетели тогава. Стремежът на учените за опитомяване на дивия живот и неговото контролиране може и да е смел, но за сега се оказва единственият възможен вариант за ограничаване на страшните болести.

Стартиране на проекта

Компанията иска да използва Флорида Кийс и Тексас като полигон за тези комари-мутантни. Те могат да представляват големи рискове за крехките екосистеми и за общественото здраве и безопасност. Oxitec, компанията, която стои зад плана, опроверга всички възможни негативни последици, след години разследване на възможните изходи от ситуацията.

Вълнуващото мероприятие представя новаторската работа на стотици отдадени хора в продължение на повече от десетилетие в множество страни. Целта на всеки от тях е да защити общностите от денга, зика, жълта треска и други преносими болести.

Песимистични или оптимистични показатели

Предишни опити с използване на комари са показали успех в унищожаването на популации, като са намалили до 95 процента от тях по време на опитите в бразилски град.

Но 18 месеца по-късно размножаването се е възобновило. По-лошото е, че новите генетични хибриди се оказват още по-устойчиви на бъдещи опити за контрол на популациите. Компанията опроверга тези заключения, като представи редица изследвания в тази област с обнадеждаващи резултати.

С или без генетична модификация контролът върху разпространението на комарите е предизвикателство. По-често срещаната алтернатива, пръскането с инсектициди, показва своето въздействие върху околната среда, хората и не на последно място високите разходи. Също така, подобно решение не се е оказало достатъчно ефективно за ограничаване популациите на малките кръвопийци.