Проблемите пред човечеството

Огромни части от земната повърхност са изправени пред някои от най-сериозните засушавания, на които сме ставали свидетели. В резултат на изменението на климата, настъпват множество промени, които учените се опитват да анализират и разрешат.

Понастоящем осем щата на САЩ прилагат техника, наречена „засяване на облаци“. Тя се използва за насърчаване образуването на облаци над засегнати от сушата региони, като по този начин може да се достави вода по естествен път.

Способът включва освобождаване на частици сребърен йодид, които имат много подобни структури на леда. Това най-често се осъществява от самолети. След като достигнат вътрешността на облаците, те привличат капчици, които след това се струпват и замръзват, докато се събират. На теория резултатът е повече прясна вода, която да достига до земята.

Иновативно решение или стари хрумвания

Идеята за засяване на облаци съществува от десетилетия, поне от 40-те години на миналия век. Оказва се, че прилагането й на практика не може да бъде по-актуална от момента, когато температурите се повишават, увеличавайки риска от засушаване. Всъщност сега някои изследователи предупреждават за нарастващите рискове от явлението, които могат да продължат с десетилетия.

Едно е сигурно – сега сме в по-добра позиция да реагираме адекватно на промените, отколкото преди 10 години. Състоянието на науката е напреднало до такава степен, че това е въпрос, който можем и трябва да разгледаме без никакво забавяне. Досега най-често използваното засяване на облаци е целяло генерирането на повече сняг. Той се утаява през зимата, а през пролетта се топи, осигурявайки милиони литри прясна вода.

Възможност за избор

На разположение на учените са два възможни хода, като и двата са изпълними. Единият е да се намали търсенето чрез консервация, а другият е по някакъв начин да се увеличи предлагането. Засяването на облаци се оказва сравнително евтино и ефективно действие.

Има обаче един голям проблем: не сме напълно сигурни колко добре работи. Експериментите през втората половина на 20 век дадоха разочароващи резултати. Но това не спира опитите да се направи дъжд, чрез въпросната техниката, включително в  щатите Колорадо, Юта и Уайоминг.

Някои програми са увеличили от 5 до 15% повече снеговалежите в сравнение с райони без засяване на облаци. Въпреки това те не са могли да докажат научната причинно-следствената връзка между засяването на облаци и повечето сняг. Някои учени все още не са напълно убедени, че методът е жизнеспособно решение за сушите. Но с бързо променящия се климат сигурно си струва да изпробваме всеки възможен трик, за да спасим засегнатите региони.