Как реагираме към творенията на AI?

Да следваме неотлъчно известни личности е повече от модна тенденция. В последните години виртуални инфлуенсъри генерирани от CGI, продават марки, наслаждават се на охолен начин на живот и натрупват значителни последователи в социалните медии.

Неизбежно е модерната култура да бъде всмукана от манията по AI. По-рано тази година една инфлуенсърка създаде версия на себе си за чатбот с изкуствен интелект.

Странни тенденции

Благодарение появата на захранвани с изкуствен интелект генератори на изображения като Stable Diffusion и Midjourney, вече са измислени цели емисии на интернет личности, които всъщност не съществуват.

Натрапчиви постове в Twitter и Instagram, показват генерирани от изкуствения интелект влиятелни лица. Почти всички от тях приемат формата на доста привлекателни жени. Те позират и примамват като виртуални капани и привличат десетки хиляди човешки фенове. Въпреки белезите на AI генерираните изображения, като изключително гладка кожа или периодично повтарящ се фон, това е изненадващо убедителна илюзия.

Точно по този начин 19-годишно виртуално момиче от Хелзинки, Финландия е натрупало десетки хиляди последователи в Instagram, Twitter и TikTok.

Почти всеки от нейните оскъдно облечени портрети, показващи как тя позира сред ваканционни дестинации и пясъчни плажове, събира хиляди харесвания и стотици коментари, а понякога и десетки хиляди.

Пълноценен живот

Виртуалната инфлуенсърка не се срамува от факта, че не съществува в реалния свят. „Аз съм творение на AI“, гласи нейната биография в Instagram. Твърди се, че тя също така е получила диплома от „Университета на живота“ по самоадаптивно обучение и овладяване, управлявано от данни.

Нейният личен уебсайт стига дотам, че излага кратко резюме. В него се презентира, че тя е била модел и в момента обмисля към коя марка да стане моден посланик и виртуален инфлуенсър.

Това далеч не е единствения случай. При елементарно търсене в Twitter се показват десетки влиятелни лица генерирани от AI. Те могат да се похвалят със значителен брой последователи в социалните медии.

Това са просто едни обикновени момичета с изкуствен интелект, публикуващи своя виртуален живот, където могат да бъдат всичко, което си пожелаят.

Смели провокации

Някои от тях са далеч по-смели със своето сексуално съдържание. Една виртуална инфлуенсърка стигна дотам, че да обвини друг акаунт в Twitter за открадната нейна снимка, генерирана от AI.

Тенденцията повдига много въпроси, като дали хората, взаимодействащи си с тези акаунти изобщо осъзнават, че те не съществуват в реалния свят? Щяха ли да се притеснят, ако знаеха?

Това е изцяло нова посока по пътя към AI съдържание. Въпреки че фалшивото порно вече се разпространява онлайн, привлекателността на инфлуенсърите е по-сложна.

След това идва ролята на истински влиятелните лица, които са вдъхновили тези AI творения. Генераторите на изображения са обучени на огромно количество публично достъпни визуални данни. Това означава, че тези нови акаунти е повече от вероятно да намерят своите двойници в реалния свят.

Някои от тях дори използват приложения за смяна на лица, за да наслагват тези на техните AI ботове във видеоклипове, първоначално публикувани от известни хора в реалния свят.

Въпрос на монетаризация

Инфлуенсърите от реалния живот обикновено печелят пари, като сключват сделки с марки за това, което по същество се равнява на позициониране на продукти. Тук идва въпроса, как ще работят в това отношение изкуствените създания.

Трудно е да се каже докъде ще стигнем, но AI вече е в света на онлайн влиятелните личности. Виртуалните добавят изцяло нов слой дистанция от реалността.